Prima ediție a Festivalul Picnic cu Scofeturi Moldovenești

Intrebari despre U.E? Apelati serviciul central de informare EUROPE DIRECT 0080 067 891 011
Prima ediție a Festivalul Picnic cu Scofeturi Moldovenești

Prima ediție a Festivalul Picnic cu Scofeturi Moldovenești

Publicat la 29.08.2016

Nemțenii s-au bucurat în acest sfârșit de săptămână, 27 – 28 august 2016, în Parcul Tineretului și Curtea Domnească, de festivalul Picnic cu Scofeturi Moldovenești, dedicat identificării, promovării şi cunoaşterii tradiţiilor culinare specifice Regiunii Nord-Est, dar și promovării producătorilor locali, atât în domeniul bucatelor, cât și în cel al artizanatului. Acest eveniment este o inițiativă a Centrului Europe Direct Nord-Est și a fost organizat cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), împreună cu Consiliul Județean Neamț, Primăria Municipiului Piatra Neamț, Camera de Comerț și Industrie Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, Asociația Valea Ozanei, Forumul Montan Neamț și ANTREC România.

Spectacolele din prima zi au debutat în Parcul Tineretului, cu ansamblul folcloric Floricică de la Munte, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, menit să dea tonul și să încălzească atmosfera în introducerea concursul gastronomic „Heritage Flavours Day”. Întrecerea într-ale gătitului a fost jurizată de Ramon Chicireanu, concurent la Master Chef, promotor în campania de marketing Lidl, precum și de chef Liviu Morărescu, Manager Complex Hotelier Mariko Inn. Concursul s-a derulat timp de trei ore, în piațeta de la Curtea Domnească. În competiție s-au înscris douăzeci de concurenți, la cele două categorii, respectiv preparate și produse, atât bucătari profesioniști, cât și amatori. Premiile puse în joc au fost adjudecate de către șapte participanți, cei care s-au prezentat cu cele mai gustoase și aspectuoase preparate, după rețete tradiționale moldovenești, dar și reinterpretări ale acestora.

Marele Premiu de 2600 lei a fost câștigat de pensiunea Bia Papadia, reprezentată în concurs de Nathalie Alistar, cu o rețetă tradițională reinterpretată, de hribi cu smântână.

Sărbătoarea din centrul Piatra Neamțului a durat o zi întreagă în Parcul Tineretului și la Curtea Domnească. Încă de dimineață, în Parcul Tineretului au fost prezenți producători și artizani din regiune – Neamț, Iași, Botoșani și zona Bucovinei. Târgul s-a desfășurat sâmbătă și duminică, cuprinzând exponate de artizanat și bucate din cele mai diverse (produse din carne, brânzeturi, dulcețuri, conserve, miere, dulciuri hand made), oferind de asemenea organizațiilor non-profit și de tineret ocazia de a se promova.

Concertele de muzică folk au început de după-amiaza în Parcul Tineretului, cu recitalul tânărului Flaviu Ciubotaru, în parteneriat cu evenimentul Filmul de Piatra. Prima seară de festival a prilejuit prezența la Piatra Neamț a două mari nume ale folkului românesc, Nicu Alifantis și Ducu Bertzi, care au strâns la un loc peste 2000 de fani la Curtea Domnească, veniți pregătiți, cu versurile învățate, astfel că Piatra Neamțul a cântat într-un glas până la căderea nopții. Cunoscutul folkist Walter Ghicolescu, artistul matematician, a oferit un spectacol de excepție în deschiderea programului de pe scena Curții Domnești, cu un recital presărat cu jocuri de cuvinte poetice.

Festivalul a continuat cu o zi de duminică dedicată folclorului din zona Moldovei. Portul popular a fost sărbătorit printr-o paradă a iilor, în Parcul Tineretului. Elevii de la Școala Populară de Arte, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, au deschis programul de dansuri și muzică moldovenească, urmați de ansamblurile folclorice Dor Vânătorean, al Comunei Vânători-Neamț, și Izvoarele Borcutului, din Borca, Neamț.

Interesul deosebit de crescut, manifestat de producătorii și pensiunile din Regiunea Nord-Est de a participa la acest gen de evenimente, îi determină pe organizatori, ca la ediția următoare să identifice o locație nouă, care să ofere o suprafață de expunere mult mai mare standurilor, condiții mai bune pentru gătit în aer liber și demonstrații de cooking live. Conceptul de eveniment va cuprinde în continuare concursul gastronomic, prin care dorim să îi determinăm pe cei mai buni bucătari amatori sau profesioniști să aducă la lumină și să facă cunoscute rețete deosebite din zona Moldovei.

Prima ediție a festivalului-concurs Picnic cu Scofeturi Moldovenești a fost o sărbătoare a tradițiilor locale, a portului popular și a bucatelor de la ospățurile și din cămările moldovenești; a oferit oportunitatea gospodinelor și bucătarilor noștri să își etaleze măiestria într-ale gătitului și, desigur, a adus un omagiu folkului românesc prin prezența la Piatra Neamț a unor reprezentanți de seamă ai acestui gen muzical, întotdeauna drag publicului, peste generații.

Alte Evenimente:

Școala de afaceri pentru copii, ediția a VI-a 2018 - I. Eveniment de promovare
Școala de afaceri pentru copii, ediția a VI-a 2018 - I. Eveniment de promovare
15.03.2018
Centrul Europe Direct Nord-Est, cu sprijinul organizației gazdă Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a organizat de curând evenimentul de promovare a ediției 2018 a „Școlii de afa... detalii
European Christmas Carols - Colinde europene
European Christmas Carols - Colinde europene
21.12.2017
În data de 21 decembrie 2017, Centrul Europe Direct Nord-Est, în parteneriat cu Rubik Hub, a organizat evenimentul ”Colinde Europene” (European Christmas Carols), un spectacol ... detalii
Gala Patrimoniului Gastronomic al Regiunii Nord-Est Concursul Picnic cu Scofeturi Moldovenești
Gala Patrimoniului Gastronomic al Regiunii Nord-Est Concursul Picnic cu Scofeturi Moldovenești
06.12.2017
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, și S.C. Cotnari S.A. au organizat, în data de 6 decembrie 2017, la sediul Companiei Cotnari, evenimentul intitu... detalii
Conferința Europeană Teach for Future – Educația viitorului
Conferința Europeană Teach for Future – Educația viitorului
22.11.2017
Centrul Europe Direct Nord-Est și CRS Nord-Est, cu sprijinul ADR Nord-Est și în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Neamț, au organizat cea de-a doua ediție a conferinței europeane Teach for F... detalii
Laboratorul de creativitate pentru profesori - Eveniment IV
Laboratorul de creativitate pentru profesori - Eveniment IV
10.11.2017
Centrul de Informare Europe Direct Nord-Est, cu sprijinul structurii gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a derulat modulul de cursuri denumit Laborator de creativitate pentru pro... detalii