Ce s-a intamplat in plenul Parlamentului European in prima jumatate a lunii martie

Intrebari despre U.E? Apelati serviciul central de informare EUROPE DIRECT 0080 067 891 011
Ce s-a intamplat in plenul Parlamentului European in prima jumatate a lunii martie

Ce s-a intamplat in plenul Parlamentului European in prima jumatate a lunii martie

Publicat la 16.03.2015

Între 9 și 12 martie, deputații europeni s-au reunit în plen, la Strasbourg. Pe ordinea de zi s-au numărat limitarea comisioanelor pentru plățile cu cardul, evaluarea țărilor candidate, o dezbatere privind uciderea politicianului Boris Nemțov din opoziția rusă și abolirea diferenței de salarizare dintre femei și bărbați.


Regele Abdullah II al Iordaniei a cerut musulmanilor să se alăture combaterii așa-numitului Stat Islamic. „Nu vom permite acestuia să ne fure credința”, a spus regele în cadrul celei de-a patra vizite a sa la Parlamentul European.

Politicile trebuie să aibă în vedere egalitatea între femei și bărbați, se arată într-o rezoluție adoptată marți. Dincolo de unele progrese, sunt încă necesare măsuri pentru a reduce diferențele de salarizare, a îndepărta „peretele de sticlă” ce blochează cariera femeilor, a corecta lipsa de independență financiară a acestora și a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

Deputații au votat marți noi reguli aplicabile la nivel UE care vor stabili limite pentru comisioanele aplicate de bănci comercianților care oferă servicii de plată cu cardul. Aceste limite, aplicabile plăților naționale și internaționale prin card, vor putea duce la reducerea costurilor pentru utilizatorii de carduri.

Deputații europeni au dezbătut rapoartele anuale privind progresul Muntenegrului, Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei și Serbiei către aderarea la UE și integrarea Kosovo. Țările din Balcanii de Vest speră să adere la UE, dar cifrele arată că acestea au avut dificultăți în a depăși criza economică, în a elimina corupția și a garanta libertatea presei.

Parlamentul a cerut miercuri mai multe eforturi pentru investigarea abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet, pedepsirea vinovaților, protejarea victimelor și înlăturarea conținutului online ilegal. Mai mult de 80% dintre victime sunt copii sub 10 ani.

Deputații europeni au cerut Consiliului European ce se va reuni pe 19 și 20 martie să facă în așa fel încât UE să devină mai independentă din punct de vedere energetic și mai competitivă, să rămână unită și fermă în fața Rusiei și să aibă în vedere felul în care ar putea să ofere mai mult sprijin economic Ucrainei.

Parlamentul European a dezbătut cu comisarul Johannes Hahn creșterea îngrijorătoare a antisemitismului, islamofobiei și extremismului violent în Uniunea Europeană.

Deputații europeni au avertizat că 43% dintre tinerii europeni lucrează în situații precare, având contracte cu normă parțială, și au recomandat ca UE să facă mai multe eforturi pentru crearea de locuri de muncă pentru aceștia.

Politica de securitate, Rusia, stimularea creșterii și abordarea șomajului au fost în centrul discuției dintre președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și fanii Parlamentului pe Facebook, miercuri.

Asasinarea politicianului rus din opoziție Boris Nemțov a fost în centrul dezbaterii miercuri. În aceeași zi, mai devreme, eurodeputații au dezbătut semestrul european pentru coordonarea politicilor economice ale statelor membre.

Sursa informatiei: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20150310STO33152/html/Ce-s-a-%C3%AEnt%C3%A2mplat-%C3%AEn-plen-comisioanele-pentru-carduri-statele-candidate-Nem%C8%9Bov

Alte Stiri:

România și Uniunea Europeană – optimism la orizont
România și Uniunea Europeană – optimism la orizont
04.08.2017
Comisia Europeană a publicat miercuri, 2 august 2017, un nou sondaj Eurobarometru privind opinia publică în  Uniunea Europeană. La peste 10 ani de la aderarea României la UE, &icir... detalii
Începe evaluarea candidaturilor pentru găzduirea agențiilor de la Londra
Începe evaluarea candidaturilor pentru găzduirea agențiilor de la Londra
02.08.2017
Termenul de depunere a candidaturilor pentru a găzdui cele două agenții ale UE cu sediul în Marea Britanie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (A... detalii
Drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul, vaporul și trenul
Drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul, vaporul și trenul
02.08.2017
Când vine vorba de vacanță, există un lucru enervant: cum ajungi acolo! Deoarece călătoriile pot fi complicate - cu întârzieri neprevăzute, anulări și pierderea bagajelor.Șt... detalii
Lapte, fructe și legume pentru școlarii din Uniunea Europeană
Lapte, fructe și legume pentru școlarii din Uniunea Europeană
01.08.2017
Un nou program de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, în valoare de 250 milioane euro, a intrat în vigoare marți, 1 august. Pentru o mai bună ... detalii
Consultare pentru o mai bună protejare a victimelor accidentelor
Consultare pentru o mai bună protejare a victimelor accidentelor
28.07.2017
Comisia Europeană a lansat, pe 28 iulie, o consultare publică privind îmbunătățirea protecției victimelor accidentelor rutiere. Pe de o parte este vizat cadrul de funcționare al fondurilo... detalii