Știri

Coronavirus: Comisia dezvăluie strategia UE privind vaccinurile

Astăzi, 17 iunie, pentru a contribui la protejarea oamenilor de pretutindeni, Comisia prezintă o strategie europeană care să accelereze dezvoltarea, fabricarea și punerea la dispoziția populației a vaccinurilor împotriva COVID-19. Un vaccin eficace și sigur împotriva virusului este atuul nostru principal pentru a găsi o soluție definitivă la criza provocată de pandemie. Timpul este un factor esențial. Fiecare lună câștigată pentru găsirea unui astfel de vaccin permite salvarea de vieți omenești, protejarea de mijloace de subzistență și economisirea de miliarde de euro. Strategia de astăzi propune o abordare comună a UE și se bazează pe mandatul primit de la miniștrii sănătății din UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Este un moment important pentru știință și solidaritate. Nimic nu este sigur, dar am convingerea că putem mobiliza resursele necesare pentru a găsi un vaccin care va învinge acest virus o dată pentru totdeauna. Trebuie să fim gata să producem și să punem la dispoziția populației acest vaccin pe întreg teritoriul Europei și în întreaga lume. Acest vaccin va constitui un progres major în lupta împotriva coronavirusului și o mărturie a ceea ce noi, în calitate de parteneri, putem obține atunci când ne punem laolaltă ideile, lucrările de cercetare și resursele. Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a se asigura că toți cetățenii, indiferent de locul în care trăiesc, au acces la un vaccin.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Colaborarea ne va spori șansele de a asigura accesul la un vaccin sigur și eficace, la scara de necesară și în cel mai scurt timp posibil. Vaccinul va fi astfel accesibil în mod just și echitabil pentru toți în întreaga UE și la nivel mondial, ceea ce constituie cea mai bună ocazie de a găsi o strategie de ieșire definitivă din criza provocată de COVID-19. Este ceea ce UE face cel mai bine: punerea în comun a resurselor, unirea eforturilor, obținerea de rezultate concrete pentru cetățeni în viața lor de zi cu zi. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță și vom depune toate eforturile pentru a-i proteja pe cetățenii UE și pe cei din întreaga lume.”

Dezvoltarea unui vaccin este un proces complex și de durată. Prin strategia de astăzi, Comisia va sprijini eforturile ce vizează accelerarea dezvoltării și a punerii la dispoziție a unor vaccinuri sigure și eficace într-un interval de timp cuprins între 12 și 18 luni, sau chiar mai devreme. Realizarea acestui demers complex necesită efectuarea de studii clinice, în paralel cu investiții în capacitatea de producție pentru a putea produce milioane sau chiar miliarde de doze de vaccin viabil. Comisia este pe deplin mobilizată pentru a sprijini eforturile dezvoltatorilor de vaccinuri.

Aceasta nu este doar o provocare europeană, ci și una mondială. Uniunea Europeană nu va fi în siguranță până când întreaga lume nu va avea acces la un vaccin și, ca atare, UE și statele sale membre au atât responsabilitatea, cât și interesul ca acest vaccin să devină universal disponibil.

Un pas important către o acțiune comună a statelor membre a fost deja făcut prin constituirea, de către Franța, Germania, Italia și Țările de Jos, a unei alianțe incluzive pentru un vaccin împotriva coronavirusului. Strategia UE privind vaccinurile va pune în aplicare o abordare comună pentru viitor.

Strategia are următoarele obiective:

  • asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor;
  • asigurarea accesului rapid la vaccinuri pentru statele membre și cetățenii acestora, fiind, în același timp, vârful de lance al solidarității la nivel mondial;
  • asigurarea unui acces echitabil la un vaccin abordabil ca preț cât mai curând posibil.

Strategia UE se bazează pe doi piloni:

  • asigurarea producției de vaccinuri în UE și a unor rezerve suficiente pentru statele membre prin încheierea de angajamente prealabile de achiziție cu producătorii de vaccinuri prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Pe lângă aceste angajamente, producătorii pot avea acces la fonduri suplimentare și la alte forme de sprijin;
  • adaptarea cadrului de reglementare al UE pentru a ține seama de situația de urgență actuală și recurgerea la mecanismele de flexibilitate normativă existente pentru a accelera dezvoltarea, autorizarea și punerea la dispoziție a vaccinurilor, menținând în același timp standarde adecvate în materie de calitate, siguranță și eficacitate a vaccinurilor.

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început