Știri

Sistemul UE al cotelor de zahăr la final

Ultimul sistem existent de cote agricole din Uniunea Europeană, cel care gestionează producția de zahăr, a fost eliminat începând cu data de 30 septembrie, după aproape 50 de ani. Sfârșitul sistemului de cote le oferă producătorilor posibilitatea de a-și adapta producția la oportunitățile comerciale reale și simplifică totodată gestionarea politicilor și sarcina administrativă pentru operatori, cultivatori și comercianți.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Sfârșitul sistemului cotelor reprezintă un punct de cotitură important pentru sectorul nostru, european, al zahărului și marchează o altă etapă însemnată din orientarea către piață a politicii agricole comune. Producătorii vor avea acum posibilitatea de a-și extinde schimburile comerciale pe piețe internaționale, iar cu sprijinul adecvat în materie de politici din partea Comisiei Europene – cum este Observatorul pieței zahărului, care furnizează informații prompte și relevante despre piață – ei ar trebui să dispună de toate posibilitățile care să le asigure reușita. Sunt convins că, din momentul în care a fost hotărâtă data la care vor lua sfârșit cotele de zahăr, industria și-a asigurat o poziție favorabilă care să-i permită să beneficieze de oportunitățile pe care le prezintă eliminarea acestor cote.

Decizia de a pune capăt cotelor de zahăr acum a fost luată de comun acord de Parlamentul European și statele membre în cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), în urma unui amplu proces de reformă și restructurare inițiat în 2006.

Sectorul zahărului va putea fi susținut în continuare prin măsuri precum un tarif la import substanțial al UE (în afara acordurilor comerciale preferențiale), sprijin pentru depozitarea privată, măsuri de răspuns rapid la crizele grave ce afectează prețurile, sprijin pentru venit destinat fermierilor sub forma plăților directe, sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele în dificultate și, nu în ultimul rând, posibilitatea negocierii colective a condițiilor de repartizare a valorii. 

Având în vedere sfârșitul sistemului cotelor, Comisia a ameliorat transparența pe piața de profil. În acest sens, a fost creat un Observator al pieței zahărului ce furnizează analize și statistici pe termen scurt, precum și analize și perspective care să sprijine fermierii și procesatorii în administrarea eficace a activității.

Informație preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început