Bugetul UE pentru redresare: rescEU — Uniunii Europene i se acordă instrumente de răspuns direct în situații de criză
Comisia propune astăzi, 2 iunie, să ofere Uniunii Europene instrumentele necesare pentru a reacționa mai rapid atunci când o urgență transfrontalieră gravă, precum pandemia de coronavirus, afectează țările UE în același timp. În acest scop, rescEU — care face parte din mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene — va fi consolidat în mod semnificativ, cu 2 miliarde de euro în perioada 2021-2027, pentru a se crea rezerve de echipamente strategice care să acopere urgențele sanitare, incendiile de păduri, incidentele chimice, biologice, radiologice sau nucleare ori alte urgențe majore.
Ca atare, bugetul total alocat mecanismului de protecție civilă al Uniunii se va ridica la 3,1 miliarde de euro. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Când coronavirusul a lovit Europa, ne-am confruntat cu o lipsă de numeroase tipuri de echipamente medicale în toate statele membre. Iar UE nu avea competența sau mijloacele necesare pentru a oferi echipamente; nu am putut decât să încurajăm cooperarea. Cetățenii se așteaptă ca UE să acționeze într-o situație de criză. Trebuie să fim cu toții mai bine pregătiți și să tragem învățăminte din ceea ce s-a întâmplat. Vom consolida substanțial rescEU pentru ca nicio țară din UE să nu rămână în urmă în timpul unei crize.”
În conformitate cu propunerea Comisiei, UE va crea o rezervă de capacități de răspuns la situații de criză, va putea face achiziții directe de echipamente și va putea finanța în totalitate costurile de dezvoltare și de funcționare ale capacităților rescEU.
[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.