Știri

Apărarea democrației – Comisia prezintă o propunere care urmărește să scoată din penumbră influențele străine mascate

Astăzi, 12 decembrie, Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri privind apărarea democrației, în perspectiva alegerilor europene din 2024.

Elementul central al acestui pachet îl constituie o propunere legislativă care va spori transparența și responsabilitatea democratică a activităților de reprezentare a intereselor desfășurate în numele țărilor terțe, prin care se urmărește influențarea politicilor, a procesului decizional și a spațiului democratic. Pachetul include și două recomandări, una care vizează promovarea unor alegeri libere, corecte și reziliente, și o a doua referitoare la participarea cetățenilor și a organizațiilor societății civile la procesul de elaborare a politicilor.

Acest pachet își propune să abordeze amenințarea pe care o reprezintă ingerințele străine prin asigurarea unei transparențe sporite, încurajând, totodată, implicarea civică și participarea cetățenilor în cadrul democrațiilor noastre.

Conform unui sondaj Eurobarometru recent, 81 % dintre europeni consideră că ingerințele străine în sistemele noastre democratice reprezintă o problemă gravă, care trebuie soluționată. A venit momentul să scoatem din penumbră influențele străine mascate.

Asigurarea transparenței activităților de reprezentare a intereselor desfășurate de entități străine.

[…] Citiți știrea completă accesând Website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început