Evenimente

Vizionare în direct și dezbatere SOTEU 2023 – Discursul privind Starea Uniunii Europene

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Nord-Est a găzduit pe 13 septembrie 2023 vizionarea în direct și dezbaterea discursului susținut de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind Starea Uniunii.

Alături de echipa centrului au fost prezenți 30 de elevi ai Colegiului Național de Informatică, însoțiți de Elena Mitrea, cadru didactic. Evenimentul s-a bucurat și de participarea Cristinei Mitrea, membru al rețelei BELC din partea comunei Rugionoasa, Neamț.

Timp de două ore, tinerii participanți au aflat despre principalele realizări și succese ale Uniunii Europene din anul anterior, dar și despre provocările majore la care instituțiile și cetățenii Europei au trebuit să răspundă. De asemenea, aceștia au descoperit prioritățile și direcțiile de acțiune asumate la nivel european, pentru anul următor, în ceea ce privește tranziția verde, digitalizarea și stimularea competitivității întreprinderilor europene. Vizionarea discursului a fost urmată de o dezbatere pe baza informațiilor livrate de Președinta Comisiei Europene.

„Team Europe” și „Made in Europe” au fost motto-urile cu care liceenii au rezonat foarte puternic, fiind conștienți de necesitatea armonizării eforturilor tuturor actorilor comunitari pentru ca Europa să devină un spațiu al bunăstării, egalității și cooperării.

Tinerii au fost extrem de interesați de subiectul digitalizării și al inteligenței artificiale, pe care le consideră în egală măsură indispensabile pentru atingerea obiectivelor propuse, dar și generatoare de potențiale riscuri la adresa securității individuale și comunitare. O altă temă de interes a fost reprezentată de intrarea României în spațiul Schengen, la care Ursula von der Leyen a făcut referire în discursul său și care le-a dat un motiv de bucurie tinerilor ce privesc cu optimism către un viitor european al oportunităților, al cooperării și al egalității de șanse.

Evenimentul a stat sub semnul interacțiunii și al dialogului deschis, elevii fiind foarte receptivi și vocali, articulându-și ideile și opiniile cu încredere. Responsabilitate, libertate și modernizare sunt doar câteva dintre cuvintele prin care participanții au caracterizat discursul de anul acesta, ce marchează ultimul an din mandatul Comisiei von der Leyen.

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început