EvenimenteȘtiri

Treasure Hunt 2023

Centrul EUROPE DIRECT Nord-Est, cu sprijinul organizației-gazdă, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a organizat cea de-a treia ediție a evenimentului Treasure Hunt Next Generation Europe, pe 27 mai 2023, în localitatea Agapia, județul Neamț. Evenimentul în aer liber a constat într-un concurs de cunoștințe generale legate de Uniunea Europeană, sub forma unei vânători de comori, organizate de echipa ED Nord-Est.

În introducere, am diseminat informație specifică, publicații tematice și am purtat un dialog cu tinerii pe marginea priorităților de comunicare anuale pentru 2023, respectiv: NextGenerationEU, privind oportunități în materie de educație, formare de calitate, „Anul european al competențelor 2023”, priorități strategice ale UE, orientările politice ale Comisiei, în special „Pactul verde european” și „O Europă pregătită pentru era digitală”, ancorate și adaptate la caracteristicile locale specifice, precum și alegerile parlamentare europene din 2024.

Pentru a pătrunde în atmosfera locului și a se conecta cu istoria acestui ținut, concurenții au jucat rolul răzeșilor porniți într-o călătorie plină de primejdii, menite să le încerce puterile. Prin acest concurs, le-au fost testate abilitățile, spiritul de echipă și, desigur, cunoștințele despre Europa, Uniunea Europeană și ținutul Neamțului. Drumul comorii a străbătut cinci „destinații” – orașe europene emblematice, păzite de voluntarii – străjeri.

Fiecare „destinație” a fost însoțită de o probă prin care s-au testat spiritul de echipă, rapiditatea de reacție, perspicacitatea și memoria. În același timp, la fiecare „destinație”, concurenții au primit un punctaj, indicii pentru continuarea traseului și informații esențiale despre Uniunea Europeană, scanând un cod QR de pe panourile informative cu care s-a marcat traseul. La finalul vânătorii de comori, informațiile primite pe parcurs au fost testate printr-un joc pe platforma Kahoot.

În partea a doua a evenimentului, concurenții au avut ocazia de a se familiariza cu tradițiile din zona Neamț prin participarea la EcoBrunch Ținutul Zimbrului,  degustarea gastronomiei locale și implicarea în ateliere susținute de artizani locali: olărit, sculptură în lemn, tors, confecționare de lumânări din ceară. În încheiere, a avut loc desemnarea câștigătorilor și decernarea premiilor constând în materiale promoționale marca EUROPE DIRECT Nord-Est.

Scopul proiectului EUROPE DIRECT Nord-Est este furnizarea de servicii de informare europeană, adaptate contextului regional, diseminarea priorităților anuale de comunicare ale instituțiilor Uniunii Europene, informarea comunității regionale cu privire la chestiunile legate de UE și stimularea implicării în dezbaterea publică, pentru publicul larg și categorii specifice.

În acest context, scopul activității a fost stimularea interesului publicului tânăr pentru istoria, rolul și instituțiile Uniunii Europene, într-o manieră educativă și interactivă: concurs de cunoștințe generale legate de Uniunea Europeană, sub forma unei vânători de comori. De asemenea, am promovat activitatea de informare europeană, derulată prin proiectul EUROPE DIRECT Nord-Est și am contribuit la creșterea vizibilității proiectului în comunitatea locală. Prin alegerea acestui format de activitate,  am urmărit stimularea interesului publicului tânăr pentru patrimoniul cultural local, în context european.

Menționăm că la acest eveniment au participat 30 de elevi de gimnaziu, din Piatra Neamț, împreună cu 5 cadre didactice însoțitoare. În cadrul evenimentului, au fost distribuite materiale informative și produse promoționale cu însemnele UE și ED Nord-Est.

Articole similare

Butonul înapoi la început