Evenimente

Campania „Decizia ta conteaza!”

În perioada 28 martie – 29 aprilie 2014, Centrul de informare europeana Europe Direct Nord-Est, gazduit de Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si în colaborare cu Institutia Prefectului Judetului Neamt si Inspectoratul Scolar Judetean Neamt,  a derulat campania „Decizia ta conteaz!”. Evenimentul a avut ca obiectiv constientizarea de catre tinerii din regiune a importantei exercitarii unui drept fundamental – dreptul la vot, precum si informarea corecta asupra rolului Parlamentului European, singura institutie europeana aleasa în mod direct.

Campania – de natura apolitica si nepartizana – a constat într-o serie de dezbateri dedicate elevilor de clasa a XII-a de la liceele din Piatra-Neamt. Aceste activitati s-au incadrat in contextul alegerilor pentru Parlamentul European (mai 2014), respectiv în conditiile unei participari scazute la vot din partea tinerilor europeni, a cunostintelor si interesului relativ scazute fata de institutiile Uniunii Europene.  Vineri, 28 martie, a avut loc prima întâlnire, cu liceeni de la Colegiul National de Informatica, având ca teme principale: „Europa în lume si calitatea vietii unui european”, „Institutiile europene si rolul acestora în viata cetatenilor”, precum si „Importanta informarii si a implicarii în viata comunitatii”. La dezbatere au participat, in calitate de lectori: d-ra Silvia Apostol, consilier Compartimentul Afaceri Europene în cadrul Institutiei Prefectului Judetului Neamt; dl. Eugen Vasiliu-Dinu, inspector educativ în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt; Alexandru Ciobanu si Alexandra Albu, experti în cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.  Tinerii prezenti la eveniment s-au declarat în general sceptici cu privire la impactul exprimarii optiunilor politice prin intermediul exercitarii dreptului la vot, aratând mai degraba interes fata de oportunitati de studiu si beneficii ale cetateniei europene în general.

In continuarea campaniei, marti 8 aprilie si joi 10 aprilie, au avut loc întâlniri  cu liceeni de la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ, respectiv de la Colegiul National Petru Rares, având ca teme principale: Drepturi politice ca instrumente ale democratiei – importanta exercitarii dreptului la vot. Modul în care cetatenii pot influenta deciziile care îi privesc precum si Drepturi si obligatii ale cetatenilor europeni – dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul European. In incheierea evenimentului, reprezentantii Centrului Europe Direct Nord-Est au sustinut dezbaterea Rolul individului în societate. Importanta exprimarii opiniei si a implicarii. Toleranta fata de opinii diferite, în data de 29 aprilie, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

Prin intermediul acestei serii de prezentari si dezbateri s-a urmarit de asemenea motivarea spre deschidere la dialog, la exprimarea opiniilor tinerilor si stimularea dorintei de a fi informati si a se implica in luarea deciziilor care ii privesc. Ca o concluzie generala, s-a putut constata reticenta si neincredere din partea publicului tanar in ce priveste latura politica a cetateniei europene, dar si un grad destul de scazut de informare referitor la mijloacele de care un cetatean european dispune pentru a se implica in viata politica.

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început