Știri

Comisia adoptă o propunere privind conversia bancnotelor ucrainene de către persoanele care fug din Ucraina

Comisia a adoptat recent propunerea sa de recomandare a Consiliului privind conversia bancnotelor ucrainene grivna (UAH) în moneda statelor membre gazdă de către persoanele care fug din calea războiului din Ucraina.

Această propunere vine în completarea asistenței umanitare pe care UE o acordă persoanelor care fug din Ucraina, mai ales în cursul călătoriei lor prin Uniune, și este pe deplin coerentă cu acquis-ul UE în materie de azil și cu acțiunea externă a Uniunii. 

De la începutul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, peste 3,8 milioane de persoane care fug din calea războiului au ajuns în Uniunea Europeană.

UE și statele sale membre depun eforturi considerabile pentru a le oferi acestor persoane asistență umanitară și protecție temporară, inclusiv acces la piața muncii, la locuințe, la asistența medicală și la educație pentru copii. Una dintre nevoile cele mai urgente ale refugiaților este de a-și converti bancnotele UAH în moneda țării gazdă.

Propunerea urmărește promovarea unei abordări coordonate la nivelul tuturor statelor membre, pentru a le oferi persoanelor care fug din Ucraina aceleași condiții de conversie a bancnotelor lor UAH în moneda locală, indiferent de statul membru care îi găzduiește. Această abordare a fost necesară având în vedere faptul că Banca Națională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul bancnotelor UAH în valută pentru a proteja rezervele limitate de valută ale Ucrainei. […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început