Știri

Comisia aprofundează integrarea Ucrainei în piața unică a UE prin intermediul finanțării infrastructurilor în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, și viceprim-ministrul pentru reconstrucția Ucrainei și ministru al comunităților, teritoriilor și dezvoltării infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, au semnat astăzi, 6 iunie, un acord, la Liov, asociind Ucraina la programul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE).

Acest acord le va permite promotorilor de proiecte din Ucraina să solicite finanțare din partea UE pentru proiecte de interes comun în domeniul transporturilor, al energiei și în domeniul digital, care vizează îmbunătățirea suplimentară a conectivității acestei țări cu vecinii ei din UE. Acordul va sprijini integrarea Ucrainei în piața unică a UE, promovând totodată creșterea economică, crearea de locuri de muncă și competitivitatea.

Ucraina înfruntă cu curaj agresiunea neprovocată și nejustificată la care o supune Rusia, iar sprijinul și solidaritatea UE rămân de neclintit. Acordul de astăzi aduce Ucraina mai aproape de UE, prin includerea ei în rețelele transeuropene interconectate.

Accesul la fondurile UE destinate transporturilor, energiei și serviciilor digitale

În ceea ce privește transporturile, autoritățile și întreprinderile din Ucraina vor putea solicita finanțare cu ocazia viitoarelor cereri de propuneri din cadrul MIE-Transporturi aferente perioadei de programare actuală (2021 – 2027). Următoarea cerere de propuneri va fi lansată în septembrie 2023. Criteriile de eligibilitate pentru țările terțe se vor aplica astfel cum se descrie în Regulamentul privind transportul transeuropean (TEN-T) – în acest context, se acordă prioritate acțiunilor care consolidează conectivitatea dintre rețeaua centrală a statelor membre și rețeaua din țările terțe.

[…] Citiți știrea completă accesând Website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început