Știri

Declarația președintelui von der Leyen cu privire la cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

De aproape un an de zile, războiul de agresiune al Rusiei a semănat moarte și distrugere. Putin nu numai că duce un război brutal pe câmpul de luptă, dar atacă cu cruzime și civilii. Agresorul trebuie să plătească pentru asta. Astăzi, intensificăm presiunea cu un al 10-lea pachet de sancțiuni.

În primul rând, propunem noi interdicții de export în valoare de peste 11 miliarde de euro, pentru a priva economia rusă de tehnologie critică și bunuri industriale. Pentru un impact maxim, vizăm multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie și pe care nu le poate obține prin intermediul unor țări terțe. Bunuri vitale, cum ar fi produse electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare cu reacție. Și vizăm bunuri pentru sectorul construcțiilor care pot fi direcționate către armata rusă, cum ar fi antene sau macarale.

În al doilea rând, vom restrânge și mai mult exportul de bunuri cu dublă utilizare și bunuri de tehnologie avansată. Propunem controale pentru 47 de noi componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament rusești, inclusiv drone, rachete, elicoptere. Și asupra unor materiale specifice de pământuri rare și camere termice. Prin aceasta, am interzis toate produsele tehnologice care se găsesc pe câmpul de luptă. Și ne vom asigura că nu vor găsi alte căi de a ajunge acolo. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, adăugăm entități din țări terțe la sancțiunile privind utilizarea dublă a Rusiei. Gărzile Revoluționare ale Iranului au furnizat Rusiei drone Shahed pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Prin urmare, adăugăm acum șapte entități iraniene la regimul nostru de dublă utilizare. Acestea se află acum sub o interdicție totală de a vinde produse sensibile către Rusia. Și suntem pregătiți să enumerăm și alte entități iraniene și din alte țări terțe care furnizează tehnologie sensibilă Rusiei. Acest lucru ar trebui să acționeze ca un factor puternic de descurajare pentru alte companii și comercianți internaționali.

Cel de-al treilea punct al meu se referă la mașina de propagandă a Rusiei. Putin duce un război și în spațiul public, cu o armată de propagandiști și rețele de dezinformare. Aceștia răspândesc minciuni toxice pentru a ne polariza societățile. Prin urmare, propunem să enumerăm propagandiștii lui Putin, precum și comandanții militari și politici suplimentari. Înaltul Reprezentant Borrell vă va oferi mai multe informații cu privire la listele pe care le propunem astăzi.

Avem acum în vigoare cele mai dure sancțiuni introduse vreodată de Uniunea Europeană. Și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt aplicate cu strictețe. Prin urmare, cel de-al zecelea pachet al nostru introduce noi măsuri pentru a preveni eludarea. Acesta este cel de-al patrulea punct al meu. Vom urmări oligarhii care încearcă să își ascundă sau să își vândă activele pentru a scăpa de sancțiuni. Și, împreună cu statele membre, vom crea o imagine de ansamblu a tuturor activelor înghețate ale băncii centrale rusești deținute în UE. Trebuie să știm unde se află acestea și cât valorează. Acest lucru este crucial având în vedere posibila utilizare a activelor publice rusești pentru a finanța reconstrucția în Ucraina.

Și, în cele din urmă, colaborăm îndeaproape cu statele membre, cu operatorii și cu țările partenere pentru a combate eludarea. Trimisul nostru special, David O’Sullivan, ia legătura cu țările terțe, pentru a asigura aplicarea strictă a sancțiunilor și pentru a preveni eludarea. Săptămâna viitoare, vom organiza un forum al coordonatorilor de sancțiuni, care va reuni partenerii noștri internaționali și statele membre, pentru a consolida eforturile de punere în aplicare. Împreună, strângem șuruburile asupra Rusiei din ce în ce mai mult. Fac apel la statele membre să adopte rapid acest nou pachet de sancțiuni. Obiectivul nostru este ca, împreună cu partenerii noștri din G7, să punem în aplicare noi sancțiuni semnificative până la 24 februarie – la exact un an de când Putin și-a lansat războiul imperial.

Știre preluată de pe site-ul Comisiei Europene.

Articole similare

Butonul înapoi la început