Știri

Democrația europeană: Comisia prezintă noi acte legislative privind publicitatea politică, drepturile electorale și finanțarea partidelor

Comisia Europeană a prezentat astăzi, 25 noiembrie, o propunere privind transparența și direcționarea publicității politice, în cadrul măsurilor menite să protejeze integritatea alegerilor și dezbaterea democratică deschisă.

Conform normelor propuse, orice anunț publicitar politic ar trebui să fie marcat în mod clar ca atare și să furnizeze publicului informații, cum ar fi cine și cât a plătit pentru el. Tehnicile de direcționare și amplificare în materie de politică ar trebui să fie explicate public la un nivel de detaliere fără precedent și să fie interzise dacă utilizează date cu caracter personal sensibile fără consimțământul explicit al persoanei vizate. Comisia propune, de asemenea, actualizarea normelor în vigoare ale UE privind „cetățenii mobili” ai UE și dreptul lor de a vota la alegerile europene și locale, precum și a normelor privind partidele și fundațiile politice europene.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Vera Jourová, a declarat: „Alegerile nu trebuie să fie o întrecere a celor care folosesc metode opace și lipsite de transparență. Cetățenii trebuie să știe de ce văd un anunț publicitar, cine și cât a plătit pentru acesta, ce criterii de microdirecționare s-au utilizat. Noile tehnologii ar trebui să fie instrumente de emancipare, nu de manipulare. Datorită acestei propuneri ambițioase, se va asigura un nivel de transparență fără precedent pentru campaniile politice și se va limita utilizarea tehnicilor opace de direcționare.”

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Alegerile corecte și transparente fac parte integrantă dintr-o societate dinamică și funcțională. Din acest motiv trebuie să sprijinim participarea favorabilă incluziunii și egală la alegerile pentru Parlamentul European din 2024 și la alegerile locale din întreaga UE. Prin propunerea privind publicitatea politică, garantăm utilizarea în condiții de siguranță a datelor cu caracter personal în contextul direcționării politice, protejând astfel procesul democratic. Împreună, facem progrese în ceea ce privește activitatea noastră comună în favoarea democrației.” […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început