Știri

Economia circulară pentru textile: asumarea responsabilității pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor textile & stimularea piețelor pentru textilele uzate

Ieri, 5 iulie, Comisia a propus norme pentru a responsabiliza producătorii pentru întregul ciclu de viață al produselor textile și pentru a sprijini gestionarea durabilă a deșeurilor textile în întreaga UE.

Această inițiativă va accelera dezvoltarea sectorului colectării separate, sortării, reutilizării și reciclării textilelor în UE, în conformitate cu Strategia UE pentru textile durabile și circulare. Se preconizează că creșterea disponibilității textilelor uzate va crea locuri de muncă la nivel local și va economisi bani pentru consumatorii din UE și din afara acesteia, reducând în același timp impactul producției de textile asupra resurselor naturale.

Comisia propune introducerea unor sisteme obligatorii și armonizate de răspundere extinsă a producătorilor pentru textile în toate statele membre ale UE. Sistemele de răspundere extinsă a producătorilor au reușit să îmbunătățească gestionarea deșeurilor provenite de la mai multe produse, cum ar fi ambalajele, bateriile și echipamentele electrice și electronice. Producătorii vor acoperi costurile de gestionare a deșeurilor textile, ceea ce le va oferi, de asemenea, stimulente pentru a reduce deșeurile și a spori circularitatea produselor textile – proiectarea de produse mai bune încă de la început. Suma pe care producătorii o vor plăti pentru sistemul de răspundere extinsă a producătorilor va fi ajustată în funcție de performanța de mediu a textilelor, un principiu cunoscut sub denumirea de „eco-modulare”.

[…] Citiți știrea completă accesând Website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început