Evenimente

Empower yEUou II. Street View EU de Ziua Europei

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru noi, românii: proclamarea independenţei de stat a României, la 9 mai 1877; victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945; și Ziua Europei, simbolizată de declarația Schuman, rostită pe 9 mai 1950, la Paris – acesta fiind considerat momentul zero al Uniunii Europene. Pentru a marca o sărbătoare atât de bogată în semnificație, Centrul Europe Direct Nord-Est, cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și în colaborare cu Colegiul Național „Petru Rareș”, a organizat evenimentul denumit „Street View EU”, la C.N.P.R., Piatra Neamț, miercuri, 9 mai 2018.

În deschidere, domnul Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, și-a exprimat emoția de a sărbători această zi plină de semnificație în mijlocul unor tineri foarte capabili și activi, elevi ai unui colegiu prestigios. „Este foarte important să vă implicați, să vă pese de viitorul nostru și, implicit, de cel al României și al Europei. Sunt convins că voi veți contribui, prin parcursul vostru viitor, la îmbunătățirea vieții pentru cei peste 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene”. Directorul Colegiului Național „Petru Rareș”, domnul profesor Grigoruță Oniciuc, a salutat participarea elevilor în activități extracuriculare diverse, menite să le dezvolte abilitățile, să stimuleze extinderea preocupărilor lor și cultivarea unei cetățenii active: „Lucrurile care se discută aici fac parte din ceea ce înseamnă primii pași în viitorul vostru. Suntem cetățeni europeni și este necesar să cunoaștem implicațiile acestui fapt.”, a subliniat domnul Oniciuc.

Manifestarea a debutat cu prezentarea însemnătății datei de 9 mai pentru România, ca stat membru al Uniuniunii Europene, precum și cu punctarea rolului deosebit de important care îi revine statului român în 2019, odată cu preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. România va conduce această instituție europeană timp de șase luni, între 1 ianuarie și 30 iunie 2019, un an crucial pentru U.E., prin încetarea calității de stat membru a Marii Britanii și organizarea alegerilor europarlamentare în luna mai. Evenimentul a continuat cu secțiunea de interviuri „Street View EU”, în cadrul căreia liceenii au avut ocazia de a-și exprima opiniile despre drepturile de care se bucură în calitate de cetățeni europeni și despre viitorul Uniunii Europene, în contextul Brexit-ului. Diversitatea culturală ce caracterizează Uniunea Europeană și talentul tinerilor au fost celebrate prin momente artistice de dans sportiv, recitaluri vocal-instrumentale din repertoriul românesc și francez, recital de chitară electrică și expoziție de pictură.

Postare Facebook

 

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început