Știri

Eurobarometru: 63% dintre români se declară mulțumiți de răspunsul Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia

Un sondaj Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre ale UE, publicat astăzi, arată un larg consens în rândul cetățenilor UE în favoarea răspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Majoritatea românilor consideră că, de la începutul războiului, UE a dat dovadă de solidaritate (78 %), reacția sa fiind caracterizată de unitate (70 %) și rapiditate (64 %).

În plus, 63% dintre respondenții români sunt mulțumiți de cum a reacționat UE (media europeană fiind de 52%), iar 82% dintre aceștia se declară satisfăcuți de reacția cetățenilor români de la începutul războiului (peste media europeană de 69%).

Majoritatea europenilor consideră că, de la începutul războiului, UE a dat dovadă de solidaritate (79 %), reacția sa fiind caracterizată de unitate (63 %) și rapiditate (58 %).

Respondenții sunt în marea lor majoritate în favoarea sprijinului ferm pentru Ucraina și poporul său. În mod concret, peste nouă din zece respondenți (93 %) aprobă acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război. 88 % dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului. 80 % aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei. 66 % sunt de acord că „Ucraina ar trebui să adere la UE atunci când este pregătită”, 71 % consideră că Ucraina face parte din familia europeană, iar 89 % se simt solidari cu cetățenii ucraineni.

Sprijinul pentru sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului său militar împotriva Ucrainei este, de asemenea, foarte ridicat. Marea majoritate a europenilor (80 %) aprobă sancțiunile economice împotriva Rusiei. 79 % dintre europeni aprobă sancțiunile împotriva oligarhilor ruși pentru a impune costuri economice și politice clare elitei politice ruse responsabile de invazie.

Două treimi dintre europeni (67 %) aprobă faptul că UE finanțează achiziționarea și furnizarea de echipamente militare Ucrainei. În plus, 75 % consideră că războiul din Ucraina arată că „avem nevoie de o cooperare militară sporită în cadrul UE”.

Sondajul arată, de asemenea, un sprijin larg pentru acțiunile UE în domeniul energiei care vizează eliminarea dependenței de combustibilii fosili ruși. Există un larg consens cu privire la reconstituirea stocurilor de gaze ale UE pentru a evita riscurile de penurie pentru iarna următoare (86 %), cu privire la adoptarea de către UE a unor măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirilor, a transporturilor și a mărfurilor (85 %), precum și cu privire la faptul că investițiile în energiile din surse regenerabile au devenit mai urgente din cauza războiului din Ucraina (84 %). 90 % dintre europeni sunt de acord că ar trebui luate măsuri la nivel european pentru a limita impactul creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor și a întreprinderilor. 86 % dintre respondenții europeni afirmă că creșterea prețurilor la energie are un impact semnificativ asupra puterii lor de cumpărare. […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început