Știri

Eurobarometrul privind Anul european al tineretului: Tinerii români sunt din ce în ce mai implicați

Astăzi, 6 mai, Comisia a publicat Eurobarometrul Flash privind tineretul și democrația, realizat între 22 februarie și 4 martie 2022.

Acum că Anul european al tineretuluiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• este în plină desfășurare și Conferința privind viitorul Europei – în care tineretul a jucat un rol esențial – a luat sfârșit, sondajul ne indică starea de spirit a tinerei generații.

Noul sondaj Eurobarometru arată o implicare tot mai mare a tinerilor: în prezent, majoritatea tinerilor români (61 %) sunt activi în societățile în care trăiesc și au participat la activitățile uneia sau mai multor organizații de tineret în ultimele 12 luni.

Majoritatea tinerilor români își doresc de la Anul european al tineretului 2022 să fie ascultați cu mai multă atenție de către factorii de decizie, care să le concretizeze inițiativele și să le sprijine dezvoltarea personală, socială și profesională (76 %).

Astăzi, Comisia lansează un nou instrument online, platforma intitulată „Voice your Vision” (Dă glas ideilor tale), menită să-i ajute pe tinerii europeni să își facă auzită vocea. În plus, în cadrul Anului tineretului se organizează dialoguri de politică între membrii colegiului și tineri. Acestea oferă tinerilor o oportunitate unică de a obține acces direct la factorii de decizie și de a-și exprima direct viziunea și ideile despre toate domeniile de politică.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Anul european al tineretului ar trebui să schimbe modul în care îi includem pe tineri în procesul strategic și decizional. Anul își propune ca obiective ascultarea și implicarea tinerilor europeni, precum și promovarea unor oportunități concrete pentru ei. Sondajul Eurobarometru Flash arată clar că exact asta își doresc tinerii din UE.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „După cum putem vedea astăzi, tinerii sunt din ce în ce mai implicați și angajați în viitorul societăților. Ei se preocupă de aspecte precum pacea, cooperarea internațională, bunăstarea și mediul. Își doresc să fie ascultați și să își facă auzită vocea mai bine. În contextul Anului european al tineretului, facem tot ce ne stă în putință pentru a le face auzită vocea. Mă bucur să anunț că am lansat un nou instrument online, platforma „Voice your Vision” (Dă glas ideilor tale), care le permite tinerilor să își înregistreze părerile și ideile despre viitorul proiectului european.”

Sondajul Eurobarometru Flash despre tineret

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a consolidat convingerea tinerilor că menținerea păcii, consolidarea securității internaționale și promovarea cooperării internaționale reprezintă primul obiectiv al UE (37 %). Următoarele așteptări ale lor sunt ca UE să sporească oportunitățile de angajare pentru tineri (33 %), să combată sărăcia și inegalitățile economice și sociale (32 %), precum și să promoveze politici ecologice și să combată schimbările climatice (31 %).

Tinerii consideră ca domenii de interes pentru Anul european al tineretului sănătatea mintală și fizică și bunăstarea (34 %), protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice (34 %), precum și educația și formarea, inclusiv libera circulație a cursanților (33 %).

În pofida pandemiei, sondajul arată o creștere a mobilității transnaționale a tinerilor în comparație cu 2019, reflectând dorința puternică de recreare a legăturilor între tineri peste granițe. Aproximativ patru din zece tineri (39 %) au participat la o activitate profesională, de voluntariat, de învățare sau sportivă într-o altă țară a UE, comparativ cu puțin peste trei din zece (31 %) în 2019. Lipsa mijloacelor financiare rămâne un motiv esențial pentru neparticiparea la proiectele de mobilitate, deși obstacolul financiar este în scădere (36 % față de 42 % în 2019).

În cele din urmă, rezultatele Eurobarometrului confirmă că programul Erasmus +, care în 2022 aniversează 35 de ani de la înființare, este cunoscut de mai mult de jumătate dintre respondenții tineri, deși persistă unele diferențe între statele membre: proporția tinerilor care cunosc Erasmus + este cea mai mare în Grecia (72 %) și Cipru (70 %) și cea mai mică în Suedia (26 %). […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început