Evenimente

Eveniment ad-hoc: vizionare și dezbatere online SOTEU 2020

Europe Direct Nord-Est a răspuns cu drag invitației doamnei profesor de istorie Xenia Sârbu, de a viziona în direct și a dezbate discursul privind starea Uniunii, rostit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu elevii de cls. a XI-a de la Liceul „Carol I” Bicaz. Evenimentul a avut loc online, pe data de 16 septembrie 2020, moment hotărâtor în contextul pandemic. 

În acest discurs, doamna von der Leyen și-a prezentat viziunea pentru o Europă care iese mai puternică din pandemie și deschide calea către un viitor mai vital. Am discutat împreună cu participanții despre instrumentul NextGenerationEU, datorită căruia avem acum o șansă unică de a pune lucrurile în mișcare în direcția pe care ne-o dorim. Avem tot ce ne trebuie: viziunea, planul și investițiile. Am discutat de asemenea despre prioritățile Comisiei Europene, ce au rolul de a ajuta Europa să devină verde, digitală și mai rezilientă.

O secțiune importantă a întâlnirii a fost dedicată dezbaterii la cald a ideilor prezentate în discurs și consultarea tinerilor pentru a afla cum percep ei viitorul UE și direcțiile amintite în SOTEU. Ne-am bucurat să putem afla care sunt prioritățile Comisiei Europene percepute ca având cea mai mare importanță în viața tinerilor, precum și care sunt doleanțele acestora față de instituțiile Uniunii Europene și rolul acestora în viețile cetățenilor europeni. În concluzie, discursul președintei von der Leyen a fost perceput într-o notă pozitivă și plină de optimism de către tineri. Aceștia au apreciat în mod special preocuparea și apropierea față de cetățeni degajată din discurs și au considerat că există speranță pentru ieșirea rapidă din criza provocată de pandemie, cu sprijinul Uniunii Europene.

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început