Evenimente

Eveniment „Dezbateri pe teme europene intre Centrele Europe Direct si presa locala” – Atelier de fotojurnalism „Jurnalism European”

Centrele Europe Direct Nord-Est, Târgoviște, Comănești și Mizil au organizat în colaborare atelierul de lucru cu titlul ”Jurnalism European”, în perioada 18 – 20 noiembrie, în stațiunea Durău, județul Neamț.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a 27 de persoane, jurnaliști din presa locală, fotografi profesioniști, dar și amatori, precum și membri ai echipelor Europe Direct din centrele amintite. Europe Direct Nord-Est a oferit șansa participării la workhop câștigătorilor concursului de fotojurnalism ”2015 – Anul European pentru Dezvoltare”, concurs la care au fost invitați să se înscrie fotografi și jurnaliști din Regiunea Nord-Est și care s-a desfășurat în perioada 27 octombrie – 15 noiembrie 2015.

Acest training a urmărit eficientizarea colaborării dintre Centrele Europe Direct și presa locală, o nouă abordare a fotojurnalismului și sublinierea importanței utilizării imaginilor în comunicarea mediatică, precum și stimularea diseminării temelor europene de interes pentru comunitățile locale.

Evenimentul a cuprins sesiuni de comunicare, incursiuni teoretice și practice în tehnica fotografică digitală și reportaj in situ.

Domnul Sorin Onișor, fotograf renumit și trainer profesionist, a condus workshop-ul de tehnică foto digitală și fotojurnalism, alegând ca temă foto-reportajul rural și încercând să exploateze la maximum cadrul natural al Durăului și al satelor din preajmă. Participanții la training au primit provocarea de a-și folosi creativitatea și spontaneitatea în explorarea peisajului și satului românesc din zonă pentru a crea povești și a obține imagini expresive și reprezentative pentru aceste locuri.

Domnul George Bondor, conferențiar doctor la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice și redactor-șef al Revistei de Cultură ”Timpul” a susținut sesiunea teoretică pe tema „Povestea din spatele fotografiei” și dezbaterea având ca subiect specificul abordării jurnalistice atât în cazul articolelor, cât și în cazul fotografiei de presă. Jurnaliștii prezenți au punctat dificultățile pe care le întâmpină în comunicarea anumitor teme datorită obișnuințelor deja formate ale publicului pentru mesaje simpliste și concentrarea pe senzațional.

Workshop-ul ”Jurnalism European” a însemnat un exercițiu de muncă în echipă și comunicare între polii de informare europeană și mass-media locală și a reprezentat ocazia ideală de a crea colaborări între domeniile fotografic și jurnalistic.

Foto credit: Ovidiu Slatineanu

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început