Știri

Gestionarea dezastrelor în UE: stimulând capacitatea de reacție în situații de urgență

Parlamentul a aprobat reguli pentru ameliorarea reacției la dezastre aducând la zi mecanismul UE de apărare civilă și lărgind capacitatea de rezervă.

Pe 12 februarie 2019, deputații europeni au aprobat consolidarea mecanismului UE de apărare civilăpentru a ajuta statele membre să reacționeze mai rapid și mai eficient la urgențe și dezastre, atât la cele repetitive, cât și la cele neașteptate. Aceștia propun ameliorarea ciclului de gestionare a riscului de dezastre punând în comun în mod mai eficient resursele de protecție civilă.

Dezastrele, atât cele naturale cât și cele provocate de om, pot avea loc oriunde, cauzând pierderi uriașe: în 2017, 200 de oameni au murit în Europa din cauza dezastrelor naturale, iar pagubele materiale s-au ridicat la 10 miliarde de euro. Dezastrele din Grecia (2018) și Portugalia (2017) au demonstrat că statele nu au îndeajuns de multe resurse pentru a reacționa eficient, a arătat raportoarea Elisabetta Gardini (PPE, Italia).

Ce este mecanismul UE de protecție civilă

Mecanismul UE de protecție civilă este un sistem colaborativ de ajutor reciproc. În cazul în care capacitatea unei țări de a reacționa la un dezastru este depășită, aceasta poate cere ajutor.

Sistemul, bazat pe contribuții voluntare de la țările participante s-a dovedit a avea o capacitate limitată, în special în cazul în care mai multe state membre se confruntă simultan cu același tip de dezastru. Sistemul actual nu are o capacitate de rezervă UE, care să ajute atunci când țările nu pot face acest lucru.

Știre și imagine preluate de la Parlamentul European

 

Articole similare

Butonul înapoi la început