Știri

Investiție de €315 miliarde pentru a relansa economia UE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat crearea unui nou fond strategic UE pentru investiții destinat mobilizării a cel puțin 315 de miliarde de euro în următorii trei ani pentru a relansa economia UE. După prezentarea sa de miercuri din plenul Parlamentului European, deputații din majoritatea grupurilor politice au exprimat sprijin, cerând totodată și acțiuni rapide pentru creșterea economică a UE.

Juncker a spus că planul său se bazează pe trei piloni:

– crearea unui noi Fond European pentru Investiții Strategice în luna iunie 2015, susținut de 21 de miliarde de euro din bugetul UE și de la Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru a mobiliza cel puțin 315 miliarde în investiții suplimentare în perioada 2015 – 2017,

– stabilirea unei ”conducte de proiecte”, dublate de un program de asistență, pentru a canaliza investițiile către zonele unde nevoile sunt mai mari și

– o foaie de parcurs pentru a face Europa mai atractivă pentru investiții și pentru a înlătura blocajele de reglementare

Liderii grupurilor politice

Lăudând planul de investiții al lui Juncker, liderul grupului PPE, Manfred Weber (DE), a spus: ”Mobilizarea capitalului privat este mai bună decât datorii suplimentare”, subliniind totuși că statele membre trebuie să continue reformele structurale pentru că, ”dacă procedurile legale durează atât de mult ca în Italia, dacă piețele forței de muncă sunt rigide ca în Franța și dacă procedurile de planificare durează luni și ani așa cum se întâmplă în țara mea, atunci nu trebuie să ne surprindă că nu prea sunt investiții”.

Liderul grupului S&D, Gianni Pittella (IT) a spus: ”Am fi vrut să vedem mai mulți bani publici, mai multe investiții, dar este un bun început”. El a subliniat că grupul său nu este interesat în ”ce spun agențiile de credit – suntem interesați de viața oamenilor”. Pittella i-a amintit lui Juncker că grupul S&D l-a sprijinit cu condiția ca pachetul de investiții să fie realizat, iar Parlamentul să fie pe deplin implicat.

Preluând metafora lui Juncker pentru pachet ca fiind ”o stropitoare”, liderul grupului ECR, Syed Kamall (UK), a întrebat: ”Cum putem să fim siguri că va fi o stropitoare care va stimula creșterea? Cum să fim siguri că nu va fi o inundație guvernamentală care va șterge investițiile private? Cum să fim siguri că nu va fi un sistem de irigații privat care nu va fi pornit niciodată? Avem nevoie de răspunsuri detaliate la unele dintre întrebările noastre (…) Poate atunci vom putea sprijini acest proiect”.

Răspunsul Comisiei

În numele Comisiei Europene, vice-președintele Jyrki Katainen a spus că noul fond va maximiza impactul asupra economiei reale, va debloca investițiile publice și private în proiecte reale și va crea locuri de muncă. El a mai subliniat și contribuția statelor membre la fond ca fiind neutră în relație cu Pactul de Stabilitate și Creștere. Fondul va cuprinde, de asemenea, ”o nouă abordare la nivel european – o modificare a modului în care sunt utilizați banii publici”, mai ales prin sprijinirea împrumutului mai riscant.

Liderul grupului ALDE Guy Verhofstadt (BE) a subliniat că investițiile trebuie sprijinite de reforme structurale în statele membre. ”Poate reforma pieței de muncă trebuie să devină o condiție pentru a primi fonduri”, a sugerat el, subliniind nevoia de a definitiva piețele unice digitală, a energiei și de capital. ”Altfel, banii vor fi pierduți pe scară largă”, a spus el. Verhofstadt a sugerat și exceptarea utilizării fondurilor de la taxe pentru a atrage și mai multe investiții private.

Sursa informatiei: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20141121IPR79833/html/Investi%C8%9Bie-de-%E2%82%AC315-miliarde-pentru-a-relansa-economia-UE

Articole similare

Butonul înapoi la început