Știri

PE face piața europeană a energiei electrice mai curată și pe înțelesul consumatorilor

  • Consumatorii vor beneficia de contoare inteligente, prețuri dinamice și posibilitatea de a schimba furnizorul mai repede
  • Ajutorul de stat pentru centralele electrice pe combustibili fosili va fi eliminat treptat
  • Noi reguli UE de prevenire a întreruperilor de curent electric

Parlamentul a votat marți noi reguli pentru crearea unei piețe europene a energiei electrice mai curate, mai competitive și mai bine pregătite să facă față riscurilor. 

Parlamentul a adoptat patru texte legate de piața europeană de electricitate, în urma înțelegerii informale cu statele membre de la sfârșitul anului 2018, și a concluzionat în acest mod pachetul „Energie curată pentru toți europenii”.

Acordul asupra „pieței interne a energiei electrice” (regulament) a fost aprobat cu 544 voturi pentru, 76 împotrivă si 40 abțineri. Acordul asupra „regulilor comune privind piața internă a energiei electrice” (directivă) a fost aprobat cu 551 voturi pentru, 72 împotrivă si 37 abțineri.

O ofertă mai bună pentru consumatori

Consumatorii vor beneficia semnificativ în urma noilor reglementări – ei vor avea astfel acces la contoare inteligente, prețuri dinamice și opțiunea schimbării gratuite a furnizorului în termen de cel mult trei săptămâni (și 24 de ore cel târziu în 2026).

Informație preluată de la Parlamentul European.

 

Articole similare

Butonul înapoi la început