Știri

Politica UE în domeniul vizelor: Comisia propune un mecanism mai solid de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză

Regimul de călătorii fără viză aduce beneficii economice, sociale și culturale semnificative, stimulând călătoriile și turismul, fiind avantajos atât pentru statele membre ale UE, cât și pentru țările partenere.

Politica în domeniul vizelor este, de asemenea, un instrument important în colaborarea UE cu țările partenere.

În același timp, contextul geopolitic în continuă evoluție a generat noi provocări legate de regimul de călătorii fără viză. Prin urmare, este esențial ca UE să aibă instrumentele necesare pentru a aborda situațiile de utilizare abuzivă a acestui regim; de exemplu, creșterea numărului de sosiri ilegale din cauza lipsei de aliniere la politica UE în domeniul vizelor, sistemele de acordare a cetățeniei pentru investitori în țările care beneficiază de un regim de călătorii fără viză sau amenințările hibride, cum ar fi instrumentalizarea migranților sponsorizată de stat.

Pentru a răspunde mai rapid și mai decisiv acestor provocări, Comisia a propus ieri o revizuire a actualului mecanism de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză. Propunerea respectă angajamentul președintei von der Leyen înainte de Consiliul European din 20 martie 2023 de a consolida mecanismul de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză și monitorizarea țărilor care beneficiază de un regim de călătorii fără viză.

[…] Citiți știrea completă accesând Website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început