Știri

Protejarea jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor: Comisia solicită opinii cu privire la măsurile de combatere a abuzului de procedură

Astăzi, 4 octombrie, Comisia a lansat o consultare publică privind acțiunea UE împotriva abuzului de procedură care vizează jurnaliștii și apărătorii drepturilor (abuz denumit și „SLAPP”- acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice).

Consultarea va contribui la viitoarea inițiativă împotriva SLAPP, care urmează să fie prezentată de Comisie, astfel cum s-a anunțat în Planul de acțiune pentru democrația europeană.

Vicepreședinta Věra Jourová a declarat: „Daphne Caruana Galizia se confrunta cu 47 de acțiuni în justiție abuzive, cunoscute sub denumirea de SLAPP, la momentul asasinării sale.Jurnaliștii și apărătorii drepturilor ar trebui să fie gardienii democrațiilor noastre, nu hărțuiți din punct de vedere juridic pentru că le țin socoteala celor aflați la putere. Consultarea publică ne va ajuta să înțelegem ce trebuie să facem pentru a-i proteja.”

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a adăugat: „SLAPP reprezintă o amenințare la adresa valorilor democratice și a drepturilor fundamentale. SLAPPabuzează de sistemele juridice și judiciare pentru a cenzura, intimida și reduce la tăcere jurnaliștii și apărătorii drepturilor. Inițiativa Comisiei va aborda această amenințare și va contribui la asigurarea funcționării corespunzătoare a sistemului de control și echilibru al unei democrații sănătoase.” […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

 

Articole similare

Butonul înapoi la început