Știri

România se alătură inițiativei de explorare a comunicării cuantice pentru Europa

Pe 27 februarie, la Bruxelles, patru state membre ale UE (România, Austria, Bulgaria, Danemarca) au semnat declarația de cooperare privind infrastructura de comunicare cuantică (QCI), care a fost inițial lansată în cadrul Adunării digitale în iunie 2019. 

Această evoluție, împreună cu semnătura Cehiei luna trecută, aduce numărul de țări care au aderat la această inițiativă la 24. Sprijinite de Comisie și de Agenția Spațială Europeană(link is external), statele au convenit să exploreze construirea acestui tip de infrastructură în întreaga Europă, cu scopul de a stimula capacitățile europene în domeniul tehnologiilor cuanticeal securității cibernetice și al competitivității industriale. 

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat: „Semnăturile care au avut loc în această săptămână demonstrează importanța atribuită de către statele membre pentru dezvoltarea unei infrastructuri de comunicare cuantică în Europa. Acest proiect este esențial pentru suveranitatea tehnologică a UE; va pregăti următoarea generație de sisteme de securitate a comunicațiilor cu criptare securizată cuantic, pornind de la proprietăți de inseparabilitate cuantică. O astfel de cooperare europeană va fi esențială pentru ca UE să poată fii un actor global important în domeniul tehnologiilor cuantice.”

Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România

Articole similare

Butonul înapoi la început