Știri

Starea uniunii energetice: Progresele înregistrate în ceea ce privește tranziția către o energie curată și o bază pentru redresarea ecologică

Comisia a adoptat ieri, 14 octombrie, raportul pe 2020 privind starea uniunii energetice și documentele însoțitoare ale acestuia, vizând diferite aspecte ale politicii energetice a UE. Raportul din acest an este primul de la adoptarea Pactului verde european și analizează contribuția uniunii energetice la obiectivele pe termen lung ale Europei în domeniul climei.

Evaluările individuale ale celor 27 de planuri naționale privind energia și clima (PNEC)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• analizează parcursul și ambițiile fiecărui stat membru în ceea ce privește obiectivele actuale în materie de climă și energie pentru 2030. Evaluarea globală arată că statele membre sunt în măsură să atingă aceste obiective și că, în cea mai mare parte, fac progrese în direcția lor. Rapoartele subliniază contribuția pe care sectorul energetic o poate aduce la redresarea UE în urma crizei economice create de pandemia de COVID-19. Până în prezent, uniunea energetică s-a dovedit a fi solidă în fața provocărilor cauzate de pandemie cu care s-au confruntat sistemele noastre energetice și lucrătorii din domeniul energiei.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Sectorul energetic joacă un rol crucial în reducerea emisiilor și punerea în aplicare a Pactului verde european. Raportul de astăzi privind starea uniunii energetice arată progresele pe care le facem, precum și provocările și oportunitățile care ne așteaptă. Investițiile și reformele întreprinse trebuie să ghideze redresarea ecologică și să ne plaseze pe drumul cel bun ca să devenim neutri din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Planurile naționale privind energia și clima reprezintă un instrument esențial pentru colaborarea noastră cu statele membre în vederea planificării politicilor și a investițiilor pentru o tranziție ecologică și justă. Acum este momentul să transformăm aceste planuri în realitate și să le utilizăm pentru a ieși din criza provocată de pandemia de COVID-19 cu noi locuri de muncă create și o uniune energetică mai competitivă.”

Raportul analizează cele cinci dimensiuni diferite ale uniunii energetice — decarbonizarea, inclusiv energia din surse regenerabile, eficiența energetică, securitatea energetică, piața internă a energiei; și cercetarea, inovarea și competitivitatea. Raportul oferă orientări cu privire la punerea rapidă în aplicare a PNEC-urilor și la modul în care investițiile și reformele energetice pot stimula redresarea economică a UE. Raportul evidențiază modul în care planul de redresare NextGenerationEU poate sprijini statele membre printr-o serie de programe emblematice de finanțare.

Raportul privind starea uniunii energetice din acest an este pentru prima dată însoțit de o analiză a subvențiilor pentru energie, care identifică o nevoie clară de a avea date mai bune privind subvențiile pentru energie și de a face eforturi mai mari de reducere a celor care sprijină producția și consumul de combustibili fosili. Un raport privind competitivitatea în domeniul energiei curate este, de asemenea, publicat astăzi, ceea ce arată că industria UE a reușit să profite de oportunitățile oferite de tranziția către o energie curată. Acest sector este mai performant decât cel al tehnologiilor care utilizează energii convenționale în ceea ce privește valoarea adăugată, productivitatea muncii și creșterea ocupării forței de muncă. Comisia a adoptat, de asemenea, rapoarte privind progresele înregistrate în ceea ce privește piața internă a energiei, prețurile și costurile energiei, eficiența energetică și energia din surse regenerabile.

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

 

Articole similare

Butonul înapoi la început