Știri

Ucraina: Comisia ajută refugiații calificați profesional să dobândească acces la locuri de muncă în UE

Comisia a publicat o recomandare privind recunoașterea calificărilor academice și profesionale ale persoanelor care fug din calea invadării Ucrainei de către Rusia. 

Aceasta va oferi autorităților din statele membre orientări și sfaturi practice pentru a asigura un proces de recunoaștere rapid, echitabil și flexibil.

Ca urmare a agresiunii și invaziei militare ruse neprovocate, în UE au sosit peste 4 milioane de persoane care fug din calea războiului și caută protecție. După satisfacerea nevoilor lor imediate, cum ar fi găsirea unei locuințe și oferirea de asistență medicală, este esențial pentru bunăstarea refugiaților și integrarea lor în țările-gazdă ca aceștia să aibă, printre alte drepturi, acces la locurile de muncă pentru care sunt calificați.

Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piața internă, a declarat: „Dreptul de a avea acces la piața muncii este un aspect-cheie al protecției temporare. Prin această recomandare, facem un pas crucial în direcția eficientizării sale. Recomandarea va ajuta persoanele care fug din calea războiului să găsească metode de a obține un loc de muncă satisfăcător, facilitând în același timp integrarea lor. O abordare mai simplă și mai armonizată a recunoașterii calificărilor permite valorificarea puterii de solidaritate a pieței unice și oferirea de oportunități în întreaga UE persoanelor aflate în dificultate.”

Pentru a sprijini statele membre în procesul de recunoaștere rapidă, echitabilă și flexibilă a calificărilor, Comisia a întreprins o serie de acțiuni, printre care:

  • La cererea Comisiei, Fundația Europeană de Formare a creat un centru de resurse privind calificările ucrainene, unde pot fi partajate informații. Schimbul cuprinzător de informații și transparența între statele membre vor fi esențiale pentru a permite proceduri accelerate.
  • Pentru a facilita abordarea barierei lingvistice, instrumentul eTranslation dezvoltat de Comisie a fost adaptat pentru a răspunde cererii de traduceri rapide și fiabile din limba ucraineană. Este posibilă și traducerea din limba rusă, iar aceasta poate fi utilă, având în vedere că mulți profesioniști din Ucraina și-au obținut diplomele în limba rusă.
  • Este posibil ca persoanele care fug din calea invadării Ucrainei de către Rusia să fi fost nevoite să plece fără documentele lor originale de calificare. Acest lucru necesită o abordare flexibilă cu privire la modul de evaluare a cererilor de recunoaștere într-un astfel de caz, inclusiv opțiunea de a reelibera diplome în format digital. […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început