Știri

UE avansează în negocierile cu SUA legate de Acordul privind minereurile critice

Astăzi, 14 iunie, Comisia Europeană a adoptat directivele sale de negociere pentru un acord privind minereurile critice (AMC) cu Statele Unite.

Obiectivul este de a promova lanțurile de aprovizionare UE-SUA cu materii prime critice necesare pentru producția de baterii pentru vehiculele electrice. Numai în 2022, UE a exportat materii prime critice în valoare de 8,3 miliarde EUR relevante pentru această industrie.

Încheierea unui AMC UE-SUA va garanta faptul că UE, în calitatea sa de aliat, va beneficia de un statut echivalent cu cel al partenerilor SUA din cadrul acordurilor de liber schimb conform Legii privind reducerea inflației din SUA. Firmele din UE vor fi apoi în măsură să concureze în condiții echitabile pe piața SUA cu concurenții din SUA și din țări terțe, cum ar fi Chile, Republica Coreea și Japonia.

Un AMC UE-SUA va contribui, de asemenea, la stimularea capacităților de producție ale UE în sectoarele industriale de importanță strategică. Existența unor dispoziții solide în materie de mediu și de forță de muncă va contribui la asigurarea unei aprovizionări mai bune cu materii prime critice obținute în mod sustenabil.

[…] Citiți știrea completă accesând Website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început