Știri

UE – laureată a „Premiului pentru Armonie Prințesa de Asturias”

Uniunea Europeană a primit, în data de 21 iunie, „Premiul pentru Armonie Prințesa de Asturias” pentru anul 2017, ca urmare a contribuției sale la procesul de pace și la promovarea unor valori universale, precum libertatea, drepturile omului sau solidaritatea. Distincția, ce reprezintă echivalentul hispanic al Premiului Nobel pentru Pace, a fost acordată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.

 

Cu ocazia primirii acestui premiu, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, împreună cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-au exprimat aprecierea pentru această „mare onoare acordată Uniunii Europene de către Spania ” printr-o declarație comună: „Acum șase decenii, părinții fondatori ai UE au plantat semințele unei Europe unite, ce provenea din cenușa unui război devastator. De atunci, drumul pe care am mers ne-a ajutat să dezvoltăm o Uniune a popoarelor, permițând europenilor să se îmbarce într-un proiect de pace, democrație și prosperitate„.

Fundația Prințesa de Asturias a subliniat faptul că „UE reprezintă un model unic de integrare politică supranațională, bazat pe asocierea pașnică, progresivă și liberă a membrilor săi„.

Printre realizările importante din aceste șase decenii, Fundația a nominalizat reconcilierea franco-germană, extinderea UE către est și Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România

Articole similare

Butonul înapoi la început