Evenimente

Vizionare în direct și dezbatere SOTEU 2022 – Discursul despre Starea Uniunii Europene

Eveniment ad-hoc.

Vizionarea în direct și dezbaterea SOTEU 2022 – Discursul despre Starea Uniunii Europene; 14.09.2022; sediul ED Nord-Est; participanți: 33 elevi de liceu, clasa a XII-a Colegiul Național de Informatică, Piatra Neamț și cadre didactice.

Pe 14 septembrie 2022, la Europe Direct NORD-EST, am avut plăcerea de a urmări în direct discursul Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu publicul nostru tânăr, dinamic și dornic de a-și exprima aspirațiile și convingerile.

Motto-ul dezbaterii a fost „O nouă generație de visători și făuritori”, unul din citatele preferate din discurs, preluate de publicul tânăr prezent la Europe Direct NORD-EST, elevi la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț.

Tinerii au fost deosebit de receptivi, au reținut ideile principale, legate de impactul și răspunsul european, marcat de solidaritate, față de războiul din Ucraina; transformarea verde și digitală,  anul 2023 dedicat formării, nou cadru legislativ pentru combaterea corupției, sănătatea mentală.

Mai mult decât atât, am primit observațiile lor în număr mare și am remarcat faptul că sunt mai vocali și mai bine articulați decât în ediții anterioare, au opinii puternice, rezonează cu subiectele care conduc spre „o lume mai bună”. Un alt citat care a atras atenția îi aparține lui David Sassoli, fostul președinte PE: „Democrația nu este demodată, dar trebuie actualizată”.

Aspirațiile acestei noi generații conturează o Europă solidară, atentă cu resursele, preocupată de protecția mediului, modernă și plină de susținere pentru tineri.

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început