Evenimente

Vizita echipei Euroscola de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț – eveniment ad-hoc

Întrebare: „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Răspuns: „Om fericit.” –  Aceste două replici reprezintă esența discuției noastre de ieri cu echipa de elevi de clasa a IX-a, concurenți la Euroscola, de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț. Iar ideea de a opta pentru o meserie pare să fie în deplin acord cu mentalitatea și aspirațiile acestei generații. Centrul Europe Direct Nord-Est a primit ieri vizita echipei de 24 de elevi de cls. a IX-a, de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț, împreună cu doamna profesoară Petruța Lostun, coordonatorul campaniei „Educația schimbă vieți – campanie on line – oameni printre oameni”, în cadrul concursului Euroscola. Echipa CNCH are în centrul campaniei sale mesajul importanței educației și al muncii făcute cu pasiune, cu scopul de a crește atractivitatea formării profesionale (VET) și de a face vizibile oportunitățile oferite de acest domeniu.

În Săptămâna europeană a competențelor profesionale și în contextul temei concursului Euroscola din acest an, am discutat despre felul în care Uniunea Europeană promovează și susține educația și formarea profesională, dar și despre tendințele din piața muncii. Începând cu Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) și Fundația Europeană de Formare (ETF) și continuând cu cadrele europene de referință pentru asigurarea calității acestui tip de învățământ și sistemul european de credite ECVET – pentru a numi doar câteva inițiative – Uniunea Europeană recunoaște importanța educației și formării profesionale de calitate și asigură un cadru propice dezvoltării acesteia.

Conform unor date din anul 2017, ale Eurostat, Serviciul European de Statistică, proaspeții absolvenți de învățământ profesional și tehnic (ÎPT) au o rată de ocupare mai bună decât absolvenții de învățământ general. Mai mult decât atât, cu o proporție de 30% a angajaților provenind din ÎPT în 2017 și cererea de forță de muncă în creștere din acest segment, tinerii sunt încurajați să opteze pentru învățământ profesional și tehnic, formal și informal.

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început