Evenimente

Ziua Europei la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț

Pe 9 mai 2024, echipa EUROPE DIRECT Nord-Est a sărbătorit Ziua Europei alături de 60 de elevi și profesori de la Colegiul Pedagogic „Gheorghe Asachi” și Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra Neamț.

Cu sprijinul Centrului de Informare Comunitară – Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț și cu participarea lui unui membru BELC din comuna Ruginoasa, am discutat despre tripla semnificație a acestei zile istorice: proclamarea independenței de stat a României, victoria Aliaților (Coaliția Națiunilor Unite) împotriva Germaniei naziste și semnarea Declarației Schuman – piatra de temelie a Uniunii Europene.

Având în vedere alegerile europene din perioada 6-9 iunie 2024 și faptul că audiența a fost formată în mare parte din first-time voters, persoane se vor prezenta la urne pentru prima dată, o atenție și un accent deosebit au fost puse pe acest exercițiu democratic, care va decide soarta a aproape 450 de milioane de cetățeni europeni.

Împreună cu Irina Mereuță, directorul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț și Mihai Mitrea, membru al rețelei „Construim Europa cu consilieri locali”, i-am implicat pe participanți într-un dialog despre importanța exprimării votului, despre modul în care funcționează sistemul electoral european și despre motivele pentru care cetățenii ar trebui să își folosească votul.

Evenimentul s-a încheiat cu o temă de reflecție, adusă de vizionarea videoclipului campaniei privind importanța alegerilor europene. Mesajul, emoționant și de impact, a fost bine primit de către participanți, care au rezonat cu ideea că democrația, deși adesea considerată de la sine înțeleasă, trebuie protejată și trăită.

 

 

 

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început