Știri

Ziua Internațională a Romilor: Declarația vicepreședintei Jourová, a comisarului Dalli și a comisarului Várhelyi

Ziua Internațională a Romilor: Declarația vicepreședintei Jourová, a comisarului Dalli și a comisarului Várhelyi.

Înaintea Zilei Internaționale a Romilor, sărbătorită pe 8 aprilie, vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, și comisarul pentru vecinătate și negocieri privind extinderea, Olivér Várhelyi, au emis următoarea declarație:

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, sărbătorim cea mai mare minoritate europeană.

Sărbătorim diversitatea, limba, arta și cultura acestei populații, precum și contribuția sa la istoria europeană.

Constatăm evoluții încurajatoare în mai multe state membre și țări implicate în procesul de aderare, care abordează în mod activ atitudinile antirome și luptă împotriva discriminării romilor.

Cu toate acestea, progresele sunt prea lente și prea mici. Prea mulți romi nu au încă acces egal la educație, locuri de muncă, asistență medicală sau locuințe.

Trebuie să lucrăm împreună la nivel local, național și regional și să implicăm întotdeauna romii, pentru ca aceștia să se bucure cu adevărat de egalitate în viața de zi cu zi.

Anul acesta, colaborăm cu Consiliul Europei în proiectul EQUIROM de combatere a stereotipurilor legate de romi în mass-media. Vrem să dezvoltăm relatări pozitive, axate în special pe femeile și tinerii romi, și să sensibilizăm opinia publică în ceea ce privește cultura și istoria romilor, inclusiv în ceea ce privește Holocaustul romilor.

Lansăm un apel către statele membre ale UE și țările implicate în procesul de aderare să pună în aplicare toate măsurile prevăzute în Cadrul strategic european privind romii și să își intensifice eforturile de combatere a atitudinilor antirome și a stereotipurilor despre romi. Împreună, trebuie să construim o cultură care promovează sprijinul și incluziunea și să onorăm contribuția romilor la patrimoniul cultural european.”

[…] Citiți știrea completă accesând Website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

Articole similare

Butonul înapoi la început