24 de noi universități europene consolidează Spațiul european al educației
Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga UE, care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei. Astăzi, Comisia Europeană a anunțat cele 24 de noi universități europene care vor adera la primele 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior selectate încă din 2019. Beneficiind de sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, ele sporesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.
Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Comisia oferă astăzi un răspuns masiv apelului lansat de studenți pentru o mai mare libertate de a studia în întreaga Europă, de profesori și cercetători pentru o mai bună comasare a cunoștințelor, precum și de instituțiile de învățământ superior pentru comasarea resurselor. Dispunând de 41 de universități europene, care implică 280 de instituții susținute cu fonduri în valoare de 287 de milioane EUR din bugetul UE, Spațiul european al educației devine o realitate tangibilă de mare amploare.”
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sunt foarte încântată să constat că o gamă diversă de instituții de învățământ superior din toate statele membre și din afara Uniunii sunt acum implicate în cele 41 de universități europene. Pandemia de COVID-19 a demonstrat că o cooperare transfrontalieră, multidisciplinară și multiculturală mai profundă este singura modalitate de a ne redresa de pe urma crizei și de a ne consolida trăinicia. Aceste universități europene reprezintă o piatră de temelie esențială a Spațiului european al educației.”
Selectate dintre 62 de candidaturi, cele 24 de universități europene nou selectate implică 165 de instituții de învățământ superior din 26 de state membre și din alte țări participante la programul Erasmus+ (a se vedea anexa). Ele vor adânci cooperarea dintre instituțiile, studenții și personalul lor și vor comasa resurse, cursuri, expertiză, date și infrastructură, atât fizic, cât și online. O colaborare mai strânsă va amplifica capacitatea lor de a face față provocărilor cu care se confruntă în cursul redresării și ulterior. Ea le va ajuta să promoveze tranzițiile ecologică și digitală, favorabile incluziunii, în beneficiul studenților lor și al tuturor europenilor.
[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.