An-record de schimburi universitare Erasmus
În perioada 2012-2013, aproape 270 000 de studenți din toată Europa au participat la programul de schimb Erasmus – număr-record în istoria de 27 de ani a programului.
Cu ajutorul acestui program, studenții au posibilitatea de a petrece un an în altă țară, fie pentru a studia, fie pentru a efectua un stagiu într-o întreprindere. Participanții nu plătesc taxe de școlarizare la universitatea gazdă și primesc o bursă care contribuie la acoperirea costurilor de ședere în străinătate.
Erasmus se adresează nu doar studenților ci și cadrelor universitare, altor membri ai personalului din învățământul superior și oamenilor de afaceri. Aceștia pot participa, timp de maxim 6 săptămâni, la activități de predare sau formare profesională în străinătate.
În perioada 2012-2013, au beneficiat de program peste 269 000 de studenți (cu 15 000 mai mulți decât în anul anterior), precum și peste 52 000 de membri ai personalului din învățământul superior.
În medie, studenții Erasmus au petrecut cu puțin peste 6 luni de studiu în străinătate și au primit o bursă de 253 de euro pe lună. Destinațiile preferate de studenți au fost Spania, Germania și Franța, în timp ce stagiarii au optat în special pentru Regatul Unit.
La program participă toate țările UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia și, începând din acest an, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.
O experiență valoroasă
Perioada petrecută în străinătate îi ajută pe studenți să câștige experiență și să-și sporească astfel șansele de angajare. La rândul lor, cadrele didactice își pot îmbunătăți cunoștințele și metodele de predare.
În prezent, aproximativ 10% din studenții europeni învață sau se formează în străinătate. Se preconizează că acest procent se va dubla până în 2020.
În luna septembrie, Comisia va publica primul său studiu privind impactul programului Erasmus asupra capacității de inserție profesională a tinerilor. În perioada 2012-2013, 500 de oameni de afaceri au ținut cursuri în străinătate în cadrul programului Erasmus, ceea ce demonstrează că legăturile dintre educație și piața muncii au început să fie mai strânse.
Erasmus+
Anul acesta programul a fost extins. În următorii 7 ani, Erasmus+ va oferi sprijin unui număr de 4 milioane de persoane, dintre care 2 milioane de studenți.
El se adresează, de asemenea, ucenicilor și voluntarilor și oferă ajutor suplimentar persoanelor cu nevoi speciale și celor care provin din medii defavorizate sau din regiuni izolate.
Programul poartă numele filosofului Desiderius Erasmus din Rotterdam (1466-1536), care a călătorit în toată Europa, în căutarea cunoașterii.