Apărare: De ce eurodeputații cer o cooperare mai strânsă între statele UE
O cooperare mai puternică în domeniul apărării s-a aflat pe agenda statelor membre ale UE în ultimul timp și a fost, de asemenea, un subiect proeminent al sesiunii plenare din luna noiembrie. Deputații s-au alăturat vocilor care îndeamnă țările UE să aloce 2% din PIB pentru apărare și solicită, de asemenea, o serie de inițiative comune la nivelul UE.
Contextul îl reprezintă o deteriorare a securității în Europa și în jurul său, iar noua administrație din SUA ar putea fi reticentă în sprijinirea securității Europei cu ajutorul NATO. Aflați mai multe detalii în video-ul nostru pe acest subiect.
Europa se confruntă cu amenințările din Rusia, războiul civil din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, terorismul, imigrația etc. Nicio țară nu poate face față singură acestor presiuni și trebuie să-și intensifice atât securitatea internă, cât și apărarea externă.
Acest lucru este susținut și de opinia publică. Două treimi (66%) dintre cetățenii UE ar dori ca UE să intervină mai mult în politica de securitate și apărare decât în prezent, arată datele din Eurobarometru 85.1.
NATO
Eurodeputații recomandă alocarea a 2% din PIB pentru apărare, crearea unor forțe multinaționale și un cartier general UE pentru comanda și gestionarea operațiunilor de criză. De asemenea, eurodeputații cer o revizuire substanțială a Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), pentru a permite UE să acționeze acolo unde NATO nu o face.
Știre completă la sursă – pagina web a Parlamentului European