Știri

Bătălia pentru Alep – deputaţii cer încetarea imediată a ostilităţilor

Membrii Parlamentului au lansat un apel pentru încetarea imediată a ostilităţilor în Siria. După eşecul unui acord pentru a evacua rebelii și civilii din estul Alep, situația din orașul sirian asediat a fost marţi dimineaţă în centrul unei dezbateri în Parlamentul European.

Înaintea summit-ului de miercuri, membrii au descris situaţia din oraş ca fiind „iadul pe pământ”, o „fabrică a morţii” şi „o criză umanitară”. Deputaţii au cerut o încetare imediată a ostilităţilor, precum și accesul pentru ajutorul umanitar.

Mai mulţi vorbitori au fost extrem de critici la adresa Rusiei şi la rolul pe care această ţară îl joacă în conflictul sirian.

În contextul în care luptele au reînceput în Alep, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a descris situaţia din oraşul sirian ca fiind „gravă”. Juncker a vorbit la deschiderea sesiunii plenare de dimineață de la Strasbourg şi a subliniat că „există rapoarte conform cărora sunt morţi, sunt oameni prinşi sub dărămături”.

În apelul pentru a permite civililor să plece în siguranţă din Alep, mai mulţi deputaţi s-au alăturat preşedintelui Junker.

Preşedintele grupului PPE, Manfred Weber, a remarcat că „lumea îşi ţine respiraţia” şi a declarat că prioritatea de acum este un ajutor umanitar. „Este clar că Europa trebuie să acţioneze. Trebuie, de asemenea, să-şi îmbunătăţească politicile de primire a refugiaţilor aici, în Europa”, a punctat Junker.

Deplângând recentele violențe în Alep, vicepreședinta nou-aleasă a Verzilor / ALE, Ska Keller, a întrebat: „Unde este schema de relocare, care e urgentă, pentru a scoate oamenii din această situaţie oribilă?”. Potrivit acesteia, „singurul lucru cu care statele membre se pot pune de acord este de a face totul pentru a menţine refugiaţii şi imigranţii în afara Europei”.

„Fabrica morţii”

Președinta comisiei pentru securitate şi apărare şi membru CRE, Anna Fotyga, a vorbit despre situaţia gravă din oraşul asediat.

„Suntem martorii unei crime împotriva umanităţii, trebuie să ne asigurăm că nu există nicio impunitate, indiferent de rang și de naționalitate”, a spus aceasta.

La rândul său, Takis Hadjigeorgiou, membru cipriot al GUE/ NGL, a spus că „împărţim cu toţii responsabilitatea pentru teribila fabrică a morţii din Siria”.

Condamnând atrocitățile și cerând o soluție umanitară imediată, preşedintele S&D, italianul Gianni Pittella, a remarcat că poziţia Parlamentului privind Siria este foarte clară în acestă etapă. Într-o rezoluție adoptată în plen pe 24 noiembrie, membrii au cerut o încetare imediată a bombardamentelor și a atacurilor fără discernământ împotriva civililor. Aceștia au cerut tuturor părților implicate în conflict să asigure accesul ajutorului umanitar în întreaga țară.

Știre preluată de la Parlamentul European

 

Articole similare

Butonul înapoi la început