Bugetul UE în anul 2016: „Prioritatea acestui buget va fi de a stimula creșterea ocupării forței de muncă”
Abordarea crizei refugiaților și creșterea ocupării forței de muncă sunt două dintre cele mai controversate subiecte din cadrul negocierilor bugetului UE pentru anul viitor. Parlamentul vrea să aloce mai mulți bani decât statele membre. Eurodeputații vor discuta problema în plen, marți, 27 octombrie și își vor vota poziția în ziua următoare. L-am întrebat pe membrul PPE José Manuel Fernandes, care împreună cu Gérard Deprez este responsabil de poziția PE, despre ce este vorba.
Principala prioritate a acestui buget este ocuparea forței de muncă. Dacă luăm în calcul politica de coeziune, atunci aproape 50 de miliarde de euro – peste o treime din buget – sunt direct destinate ocupării forței de muncă: asistență de formare și educație, sprijin pentru antreprenoriat, lansarea de proiecte de infrastructură, etc.
Parlamentul propune, în special, să fie continuată inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”. Aproape tot bugetul UE este destinat ocupării forței de muncă, el sprijină mobilitatea studenților (Erasmus +), întreprinderile mici și mijlocii (COSME), cercetarea și dezvoltarea (Orizont 2020) , infrastructura (Mecanismul pentru interconectarea Europei – MIE), investițiile (Fondul european pentru investiții strategice – SIEF) și, de asemenea, fermierii.Care sunt așteptările dumneavoastră privind negocierile cu statele membre?Mă aștept la negocieri dificile, deoarece Consiliul a arătat anterior că nu ezită să se răzgândească, nici să anunțe inițiative ambițioase fără alocarea mijloacelor necesare pentru realizarea acestora.