Știri

Către o nouă simplificare a normelor politicii agricole a UE

La 1 ianuarie 2018 vor intra în vigoare o serie de îmbunătățiri majore ale normelor agricole ale UE, după adoptarea de Consiliul miniștrilor agriculturii și de Parlamentul European a părții referitoare la agricultură și la dezvoltarea rurală din așa-numitul Regulament „Omnibus”. Acest regulament modifică nu doar regulamentul financiar, care reglementează execuția bugetului UE, ci și 15 acte legislative sectoriale, inclusiv din domeniul agriculturii.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Salut decizia luată de Parlamentul European și de Consiliu, care deschide calea spre punerea în aplicare a unei serii de măsuri de simplificare semnificative, ce vor ușura viața fermierilor și a altor beneficiari ai PAC. Aceste măsuri includ teme importante precum simplificarea normelor pentru instrumentele financiare, îmbunătățirea instrumentelor de gestionare a riscurilor și o mai mare flexibilitate pentru dispoziția privind fermierul activ. Aș dori să îmi exprim recunoștința față de raportorii Parlamentului European și față de Președinția estonă pentru rolul pe care l-au jucat și pentru eforturile considerabile pe care le-au depus în cadrul procesului de trilog, în vederea garantării disponibilității acestor măsuri de simplificare pentru fermieri începând cu data de 1 ianuarie 2018. Adoptarea în cursul lunii trecute a Comunicării privind PAC a Comisiei este o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a continua promovarea unei simplificări mai mari și extrem de necesare pentru fermierii noștri și pentru toate părțile interesate.”

Printre principalele îmbunătățiri incluse în Regulamentul „Omnibus” se numără următoarele:

  • Un sprijin sporit pentru poziția fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente. Noile norme vor include clauze de repartizare a valorii care urmează să fie negociate de fiecare sector de produse și oferă pentru prima dată fermierilor dreptul de a solicita un contract scris (cu excepția tranzacțiilor realizate cu IMM-urile).
  • Simplificarea instrumentelor de gestionare a riscurilor pentru a-i ajuta pe fermieri, inclusiv un instrument sectorial specific de stabilizare a veniturilor și îmbunătățirea sistemelor de asigurări, care vor permite o compensație de până la 70% pentru fermierii ale căror producții sau venituri sunt reduse cu cel puțin 20%.
  • Norme mai clare privind intervenția pe piețe, care permit Comisiei să acționeze rapid pentru a aborda disfuncționalitățile pieței, fără a fi nevoită să recurgă la măsuri de intervenție publică sau de depozitare privată.
  • O mai mare flexibilitate acordată statelor membre pentru a sprijini anumite sectoare de importanță economică, socială sau de mediu prin sprijinul cuplat facultativ, chiar și atunci când aceste sectoare nu se află în stare de criză.
  • Norme mai clare privind sprijinul acordat fermierilor, în special printr-o mai mare flexibilitate în ceea ce privește definiția fermierilor activi și prin stimulente mai puternice pentru tinerii fermieri, cu o creștere a plăților suplimentare de la 25% la 50% și cu garantarea faptului că toți tinerii fermieri vor putea beneficia de indemnizația integrală de cinci ani pentru aceste plăți, indiferent de momentul în care le solicită în primii lor cinci ani de activitate.
  • Îmbunătățirea măsurilor de mediu, inclusiv simplificarea normelor privind diversificarea culturilor și adăugarea a trei noi tipuri de zone de interes ecologic axate pe culturi fixatoare de azot, oferindu-le fermierilor și autorităților naționale mai multe opțiuni adaptate circumstanțelor lor specifice.

Informații preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început