Știri

Comisia face bilanțul strategiei privind parteneriatele internaționale, menită să consolideze reziliența pe plan extern și intern

Astăzi, 2 octombrie, Comisia Europeană a adoptat o comunicare privind construirea unor parteneriate internaționale durabile de tip „Echipa Europa”, care face bilanțul progreselor înregistrate în domeniul parteneriatelor internaționale.

În ultimii cinci ani, UE și-a revizuit modelul de cooperare, ca răspuns la evoluția peisajului geopolitic și geoeconomic și la provocările globale, printre care se numără și decalajul tot mai mare în ceea ce privește atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. UE s-a distanțat de dinamica donator-beneficiar, îndreptându-se către parteneriate reciproc avantajoase, care aduc beneficii populațiilor locale și consolidează reziliența pe plan intern și extern. Această abordare a fost încorporată în strategia de investiții „Global Gateway”, lansată în 2021. Investind în parteneriate, UE încearcă să se poziționeze într-un context internațional din ce în ce mai contestat.

În contextul pandemiei de COVID-19, instituțiile Uniunii Europene, statele membre ale UE și instituțiile financiare europene de dezvoltare au pledat mai întâi pentru elaborarea de răspunsuri comune în spiritul Echipei Europa, care a devenit, între timp, o parte integrantă a setului de instrumente de acțiune externă al UE, permițându-i Uniunii să sporească amploarea, impactul și vizibilitatea acțiunilor sale. Luând în considerare și sectorul privat, abordarea de tip „Echipa Europa” a fost principalul mecanism de punere în aplicare a strategiei de investiții „Global Gateway” a UE.

[…] Citiți știrea completă accesând Website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început