Comisia propune următoarea generație de resurse proprii ale UE
Comisia a propus astăzi, 22 decembrie, instituirea următoarei generații de resurse proprii pentru bugetul UE prin prezentarea a trei noi surse de venituri.
Comisia a propus astăzi, 22 decembrie, instituirea următoarei generații de resurse proprii pentru bugetul UE prin prezentarea a trei noi surse de venituri: prima se bazează pe veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii (ETS), a doua se bazează pe resursele generate de mecanismul propus al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, iar a treia se bazează pe cota din profiturile reziduale ale întreprinderilor multinaționale care vor fi realocate statelor membre ale UE în temeiul recentului acord OCDE/G20 privind realocarea drepturilor de impozitare („Pilonul unu”). La viteza de croazieră, în perioada 2026-2030, se preconizează că aceste noi surse de venituri vor genera, în medie, un total de până la 17 miliarde EUR anual pentru bugetul UE.
Noile resurse proprii propuse astăzi vor contribui la rambursarea fondurilor colectate de UE pentru a finanța componenta de granturi a NextGenerationEU. Noile resurse proprii ar trebui să finanțeze, de asemenea, Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Acesta din urmă este un element esențial al noului sistem propus de comercializare a certificatelor de emisii care vizează clădirile și transportul rutier și va contribui la asigurarea faptului că tranziția către o economie decarbonizată nu va lăsa pe nimeni în urmă.
Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație, a declarat: Prin pachetul de astăzi, punem bazele rambursării NextGenerationEU și oferim un sprijin esențial pentru pachetul „Pregătiți pentru 55” prin punerea în aplicare a finanțării Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Prin urmare, prin intermediul setului de noi resurse proprii, ne asigurăm că generația următoare va beneficia cu adevărat de NextGenerationEU.
Propunerea de astăzi se bazează pe angajamentul asumat de Comisie în cadrul acordului politic privind bugetul pe termen lung pentru perioada 2021-2027 și privind instrumentul de redresare NextGenerationEU. Odată adoptat, acest pachet va consolida reforma sistemului de venituri începută în 2020, prin includerea resurselor proprii bazate pe deșeuri din plastic nereciclate. […]
[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.