Conferința privind viitorul Europei: recomandările cetățenilor dezbătute în adunarea plenară
Vineri, 21, și sâmbătă, 22 ianuarie, adunarea plenară a conferinței a trecut în revistă recomandările formulate de două grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni și de grupuri naționale de dezbatere ale cetățenilor.
A treia sesiune a adunării plenare a trecut în revistă cele 90 de recomandări formulate de grupurile de dezbatere care s-au concentrat asupra temelor „Democrația europeană/Valori și drepturi, statul de drept, securitate” și „Schimbări climatice și mediu/Sănătate”, precum și recomandările conexe ale grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor.
Dezbaterile s-au centrat pe recomandările venite din partea celor două grupuri de dezbatere care și-au finalizat până acum lucrările și în cadrul cărora s-au reunit (față în față și la distanță) circa 200 de europeni cu vârste diferite, din medii diverse, provenind din toate statele membre, pentru a discuta și a adopta recomandări cu privire la provocările prezente și viitoare pe care le întâmpină Europa.
Grupul de dezbatere privind „Democrația europeană/Valori și drepturi, statul de drept, securitate” a adoptat 39 de recomandări în cadrul sesiunii sale finale găzduite de Institutul Universitar European din Florența (Italia), în luna decembrie. Grupul care a dezbătut pe tema „Schimbări climatice și mediu/Sănătate” a fost găzduit în ianuarie de Colegiul Europei din Natolin și de orașul Varșovia (Polonia), unde a finalizat 51 de recomandări din domeniul său de competență.
Guy Verhofstadt (Parlamentul European) a declarat: „Am fost deosebit de impresionat de încrederea cu care reprezentanții cetățenilor și-au susținut recomandările în dezbaterile lor cu responsabili politici plini de experiență. Este clar că ei contează pe un follow-up concret, care să le respecte viziunea amplă, și că nu se așteaptă la o simplă alegere a elementelor convenabile. În final, va trebui să se dea curs tuturor recomandărilor.”
Clément Beaune (președinția Consiliului) a comentat: „Adunarea plenară trebuie să discute recomandările cetățenilor. Aceasta este provocarea noastră a tuturor în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Suntem încântați de faptul că dezbaterile și contribuțiile cetățenilor îmbogățesc prioritățile Uniunii Europene pentru generațiile viitoare..”
Dubravka Šuica (Comisia Europeană) a declarat: „Am avut încă de la început încredere deplină în acest proces deliberativ, iar așteptările mi-au fost chiar depășite. Sunt impresionată de înalta calitate a recomandărilor adoptate de grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni și de grupurile naționale care și-au finalizat lucrările până în prezent. Este deci cu atât mai important ca cetățenii să se regăsească în rezultatele acestor deliberări și să vadă ulterior efectele concrete ale acestei conferințe. Democrația noastră merită această dezbatere animată și constructivă.” […]
[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.