Corina Crețu a reprezentat Comisia Europeană în negocierile pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene
Negociatorii Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns, în data de 12 decembrie, la un acord cu privire la simplificarea regulamentului politicii de coeziune pentru perioada 2014 – 2020. Obiectivele cheie ale acestei modificări de regulament au avut în vedere atât reducerea birocrației pentru beneficiari, cât și facilitarea combinării fondurilor structurale și de investiții europene cu Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), așa numitul Plan Juncker.
“Salut acest acord”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu. “O politică de coeziune mai simplă și mai flexibilă reprezintă o prioritate pentru noi, și în ceea ce privește perioada viitoare de programare, post 2020. Facem acest lucru pentru cetățeni, antreprenori, mediul de afaceri și toți potențialii beneficiari ai fondurilor europene.”
În baza propunerilorfăcute de Grupul la nivel înalt pentru simplificare, creat în 2015 la inițiativa comisarului european Corina Crețu, au fost agreate următoarele modificări de regulament: beneficiarii vor putea folosi de acum înainte estimări, cum ar fi prețul global, pentru anumite categorii de costuri ce privesc, spre exemplu, angajații, asigurările sau chiria.
În ceea ce privește combinarea cu FEIS, negociatorii au decis să aducă un plus de clarificări la opțiunile deja existente și să acorde stimulente autorităților naționale și locale care administrează proiecte din fonduri europene: de acum înainte fondurile politicii de coeziune ce au fost investite în proiecte FEIS nu vor mai necesita cofinanțare națională. Regulamentul revizuit va deschide posibilitatea unor instrumente financiare combinate în care contribuția politicii de coeziune acoperă prima pierdere.
Sursa informației: Reprezentanța Comisiei Europene în România.