Coronavirus: UE, alături de alți 21 de membri ai OMC, se angajează să asigure o bună funcționare a lanțurilor globale de aprovizionare cu alimente
Uniunea Europeană, împreună cu alți 21 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), s-au angajat astăzi, 23 aprilie, să asigure o activitate comercială transparentă și previzibilă cu produse agricole și alimentare pe durata actualei crize globale de sănătate. Co-semnatarii declarației comune se angajează să asigure buna funcționare a agriculturii mondiale și a lanțurilor de aprovizionare agroalimentară și să evite măsuri cu un potențial impact negativ asupra securității alimentare, nutriției și sănătății altor membri ai organizației și a populațiilor acestora.
Declarația solicită ca orice măsuri de urgență legate de agricultură și de produsele agroalimentare să fie aplicate țintit, în mod proporțional, transparent, temporar și în concordanță cu normele OMC. Măsurile ar trebui să nu denatureze comerțul internațional cu aceste produse, nici să creeze bariere comerciale nejustificate. Mai degrabă, membrii OMC sunt încurajați să pună în aplicare soluții de lucru temporare pentru a facilita comerțul. De asemenea, semnatarii se angajează să poarte un dialog constant pentru a îmbunătăți pregătirea și reacția la pandemii, inclusiv prin coordonare multilaterală.
Statele membre OMC, altele decât UE, care au semnat inițiativa sunt Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Hong Kong-China, Japonia, Republica Coreea, Malawi, Mexic, Noua Zeelandă, Paraguay, Peru, Qatar, Singapore, Elveția, Teritoriul vamal distinct Taiwan, Penghu, Kinmen și Matsu, Ucraina, Statele Unite și Uruguay.
Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.