COVID-19: Comisia instituie prima rezervă rescEU de echipamente medicale
Astăzi, 19 martie, Comisia Europeană a decis să creeze o rezervă strategică rescEU de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele și măștile de protecție, pentru a ajuta țările UE în contextul pandemiei de COVID-19.
Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Prin instituirea primei rezerve comune europene de echipamente medicale de urgență, transpunem în practică solidaritatea UE, în beneficiul tuturor statelor membre și al tuturor cetățenilor noștri. Sprijinul reciproc este singura cale de urmat.”
Rezerva va include echipamente medicale precum:
- echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele;
- echipamente individuale de protecție, cum ar fi măștile reutilizabile;
- vaccinuri și tratamente;
- materiale de laborator.
Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „UE ia măsuri pentru a le furniza statelor membre mai multe echipamente. Instituim o rezervă rescEU pentru a obține rapid materialele necesare pentru combaterea coronavirusului. Aceasta va fi utilizată pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu o penurie de echipamente necesare pentru tratarea pacienților infectați, pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătății și pentru a contribui la încetinirea răspândirii virusului. Intenționăm să trecem de îndată la acțiune.”
Cum funcționează rezerva rescEU
- Rezerva va fi găzduită de unul sau mai multe state membre. Statul gazdă va fi responsabil cu achiziționarea echipamentelor.
- Comisia va finanța 90 % din rezervă. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență va gestiona distribuția echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
- Bugetul UE inițial al rezervei este de 50 de milioane EUR, din care 40 de milioane EUR fac obiectul aprobării de către autoritățile bugetare.
În plus, în conformitate cu Acordul privind achizițiile publice comune, statele membre sunt în curs de achiziționare a echipamentelor de protecție individuală, a ventilatoarelor pentru respirație asistată și a articolelor necesare pentru testele de depistare a coronavirusului. Această abordare coordonată le conferă statelor membre o poziție puternică atunci când negociază cu industria în ceea ce privește disponibilitatea și prețul produselor medicale.
Informație și imagine preluate de la: Reprezentanța Comisiei Europene în România