Declarația dnei Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă, cu privire la un proiect de propunere de cadru temporar privind ajutoarele de stat destinate sprijinirii economiei în contextul epidemiei de COVID-19
Aseară, Comisia Europeană a trimis statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere de cadru temporar privind ajutoarele de stat destinate sprijinirii economiei în contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19), în temeiul articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE, menit să remedieze o perturbare gravă a economiei UE.
Dna Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă, a declarat:
„Gestionarea impactului economic al epidemiei de COVID-19 necesită acțiuni decisive. Trebuie să acționăm rapid. Trebuie să acționăm în mod coordonat. Normele UE privind ajutoarele de stat oferă un set de instrumente pentru ca statele membre să ia măsuri rapide și eficiente. Avem două obiective comune:
- în primul rând, ca întreprinderile să aibă lichidități pentru a-și continua activitatea sau pentru a-și îngheța temporar activitățile, dacă este cazul, și ca sprijinul să ajungă la întreprinderile care au nevoie de el;
- în al doilea rând, ca sprijinul acordat întreprinderilor dintr-un stat membru să nu submineze unitatea de care are nevoie Europa, în special în timpul unei crize. Pentru că trebuie să putem conta pe faptul că piața unică europeană ne va ajuta economia să facă față epidemiei și să revină apoi în forță.
De aceea, Comisia le va permite statelor membre să facă uz de toată flexibilitatea prevăzută în normele privind ajutoarele de stat pentru a aborda această situație fără precedent.
Vineri, Comisia a adoptat o comunicare care stabilește numeroasele posibilități deja existente. De asemenea, am anunțat că lucrăm la un nou cadru temporar care să completeze posibilitățile existente. Cadrul se bazează pe articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE menit să remedieze o perturbare gravă a economiei.
Începând de vineri, măsurile pe care statele membre au trebuit să le ia pentru a încetini răspândirea CODVID-19 au făcut ca această activitate să devină și mai urgentă și necesară. Prin urmare, ne-am accelerat activitatea și am trimis un proiect de propunere solicitând opinia statelor membre, pentru a ne asigura că propunerea este adecvată scopului. Se va aplica în întreaga Uniune.
Ne propunem ca noul cadru temporar să fie gata în următoarele zile. Ca termen de comparație, în timpul crizei financiare, au trecut trei săptămâni de la lansarea consultării interne privind cadrul și până la adoptare. Astăzi suntem în măsură să acționăm chiar mai rapid decât în momentul în care am răspuns la criza financiară cu zece ani în urmă, deoarece ne bazăm pe experiența câștigată cu cadrul din 2009.
Noul cadru temporar le va permite statelor membre (i) să instituie scheme de granturi directe (sau avantaje fiscale) de până la 500 000 EUR în favoarea unei companii, (ii) să ofere garanții de stat subvenționate privind împrumuturile bancare, (iii) să permită împrumuturi publice și private cu rate ale dobânzii subvenționate. De asemenea (iv), noul cadru temporar va recunoaște rolul important al sectorului bancar în contracararea efectelor economice ale epidemiei de COVID-19, și anume acela de a direcționa ajutorul către clienții finali, în special către întreprinderile mici și mijlocii. Cadrul temporar precizează că un astfel de ajutor este un ajutor direct acordat clienților băncilor și nu înseși băncilor. Și oferă orientări cu privire la modalitatea de reducere la minimum a oricăror ajutoare reziduale necuvenite acordate băncilor în conformitate cu normele UE.
Noul cadru nu înlocuiește, ci completează setul de instrumente cu multe alte posibilități aflate deja la dispoziția statelor membre în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat — fie că este vorba despre măsuri generale de acordare de subvenții salariale și de suspendare a plății impozitelor pentru toate companiile, fie că este vorba despre acordarea de compensații companiilor pentru prejudiciile suferite din cauza epidemiei de COVID-19. Compensarea poate fi utilă în special pentru sprijinirea sectoarelor care au fost afectate în mod deosebit de grav.
Vă dau un exemplu important: dacă se dorește reducerea la minimum a concedierilor permanente și a pagubelor aduse sectorului european al aviației, sunt necesare măsuri urgente. Comisia este pregătită să colaboreze imediat cu statele membre pentru a găsi soluții viabile care să salveze această parte importantă a economiei noastre, făcând uz de toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat. De exemplu, se pot acorda compensații companiilor aeriene în temeiul articolul 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE pentru pagubele suferite ca urmare a epidemiei de COVID-19, chiar dacă au primit ajutor pentru salvare în ultimii zece ani. Cu alte cuvinte, principiul „prima și ultima dată” nu se aplică.
În sfârșit, Comisia lucrează și la elaborarea unor modele care să faciliteze activitatea de concepere a unor măsuri de atenuare a impactului epidemiei de COVID-19. Primul, cu privire la modalitățile de compensare a întreprinderilor pentru pagubele suferite, va fi disponibil online astăzi. Am creat o căsuță poștală electronică și o linie telefonică specială pentru statele membre, disponibile șapte zile pe săptămână. Și, cel mai important, ne-am asigurat că putem lua deciziile foarte rapid.
Rezumând cele spuse anterior: Comisia Europeană va continua să le acorde sprijinul necesar guvernelor și cetățenilor.”
Sursă informație și imagine: Reprezentanța Comisiei Europene în România.