Știri

Deputații propun un sistem centralizat UE pentru cererile de azil, cu cote naționale

Stire de la Parlamentul European

Eșecul de a adapta sistemul de azil european pentru a face față numărului tot mai mare de imigranți face necesară o revizuire majoră a sistemului de la Dublin, au spus miercuri deputații din comisia pentru libertăți civile. Ei propun crearea unui sistem centralizat pentru colectarea și atribuirea cererilor de azil. Această schemă, care ar putea include și o cotă pentru fiecare stat membru, ar trebui să funcționeze pe baza unor „puncte de acces” (hotspots) din care vor fi distribuiți refugiații.

Revizuirea propusă a Regulamentului Dublin III (care stabilește statul responsabil pentru analizarea cererii de azil) este inclusă într-o rezoluție votată de comisia pentru libertăți civile. Textul, redactat de Roberta Metsola (PPE, MT) și Kashetu Kyenge (S&D, IT) a fost adoptat cu 44 de voturi la 11 și o abținere.

“Situația este extrem de gravă. Anul trecut, 3 771 de persoane s-au înecat în mările noastre. Anul acesta au murit alte 450 de persoane, inclusiv 77 de copii. Ca politicieni, avem datoria de a ne asigura că aceștia nu sunt numai statistici fără chip. Ei sunt oameni reali, cu vieți reale. Trebuie ca noi toți să facem mai mult. Indiferența nu este o opțiune. Este timpul să acționăm cu privire la fiecare aspect – și acest lucru este cerut de raport”, a declarat raportorul Metsola.

“Europa trebuie să aibă o abordare globală asupra migrației, bazată pe principiul solidarității dintre state. Este nevoie de o gestiune globală care să se bazeze pe principiul solidarității între țări, repartizând în mod egal responsabilitățile și punând respectul vieții și al drepturilor fundamentale în centrul acestui proces”, a adăugat raportorul Kyenge.

Textul subliniază că actualul sistem de azil nu ține cont așa cum ar trebui de presiunea specială din partea imigranților cu care se confruntă statele membre la granițele externe ale UE. Deputații cer schimbări pentru a asigura o împărțire echitabilă a responsabilităților, solidaritate și prelucrarea rapidă a cererilor.

În 2015, se arată în raport, 1,83 milioane de persoane au fost identificate încercând să treacă în mod ilegal frontierele externe ale UE (față de 282 500 în 2014), și 1,4 milioane de aplicații pentru protecție internațională au fost înregistrate în UE, Norvegia și Elveția, numărul acestora fiind în continuă creștere din aprilie.

Stire completa la: http://www.europarl.europa.eu/news

 

Articole similare

Butonul înapoi la început