Discursul președintei von der Leyen în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European dedicate răspunsului coordonat la nivel european cu privire la epidemia de COVID-19
Domnule președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,
În primul rând, doresc să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această sesiune extraordinară în aceste condiții la fel de extraordinare. Este greu de crezut cât de mult și în ce mod s-a schimbat lumea de la ultima noastră întâlnire. Într-o fracțiune de secundă, un virus apărut la celălalt capăt al lumii a provocat o pandemie ucigașă cu consecințe tragice și aici, în Europa.
De la o zi la alta, modul nostru de viață s-a schimbat. Străzile s-au golit. Porțile s-au închis. Și am trecut de la rutina zilnică la lupta vieții noastre. În tot acest timp am văzut cât de fragilă este viața. Și am asistat la o tragedie în inima Europei, de o amploare inimaginabilă în urmă cu doar câteva săptămâni. Sunt din toată inima alături de victime și de cei apropiați lor. Gândurile și urările mele cele mai calde se îndreaptă către cei care în momentul de față luptă să rămână în viață sau care sunt bolnavi, la domiciliu. Suntem alături de voi.
Chiar dacă virusul atacă puternic, cetățenii europeni sunt la fel de puternici. Aș dori să aduc un omagiu femeilor și bărbaților implicați în această luptă. Mă gândesc la infirmierii, doctorii și asistentele – din Italia și din întreaga Europă – care și-au pus viața în pericol fără a ezita. La acești eroi care fac tot posibilul, zi de zi, ca să ne salveze părinții și bunicii, prietenii și colegii, vecinii sau necunoscuții. Europa le este tuturor recunoscătoare. Celor care realimentează raioanele magazinelor și celor care colectează deșeurile. Celor care oferă servicii funerare și personalului din sistemul de învățământ. Șoferilor de camioane și celor care asigură curățenia. Muncitorilor și brutarilor. Tuturor celor care fac ca lumea noastră să continue să meargă înainte. Europa le este tuturor recunoscătoare.
Dar ceea ce este unic în privința acestei lupte este faptul că fiecare dintre noi are un rol de jucat. Fiecare dintre noi putem să ne arătăm recunoștința în felul nostru. Păstrând distanța, putem încetini răspândirea virusului. Cifrele din ultimele zile au arătat că putem inversa tendința – dar numai dacă ne aducem cu toții contribuția. Da, este dureros să stăm departe de membrii familiei noastre – mai ales atunci când suntem îngrijorați de sănătatea lor fizică și mintală. Este dureros pentru cei a căror casă nu este un loc fericit sau un loc sigur. Este dureros pentru cei care au trebuit să își amâne planurile sau care au lucrat din greu la proiecte a căror realizare stă acum sub semnul întrebării. De aceea, sunt convinsă că, deși distanța dintre noi este mai mare decât de obicei, trebuie să conlucrăm mai strâns ca niciodată.
Trebuie să avem grijă unul de celălalt, să ne ajutăm reciproc să depășim acest moment. Pentru că există ceva mai contagios decât acest virus, și anume dragostea și compasiunea. Și în fața unor împrejurări potrivnice, cetățenii Europei arată cât de puternice pot fi aceste sentimente. Micile acte de bunătate, de compasiune și solidaritate contribuie la răspândirea speranței în întreaga Europă: de la voluntariat la cântatul pe balcon, de la trimiterea de cărți poștale celor care sunt singuri la a face cumpărături pentru cei în vârstă, de la hoteluri care își pun la dispoziție paturile la restaurante care își donează mâncarea, de la parfumieri de lux și producători de vodcă ce fac geluri de dezinfectare la fabricanți de autovehicule și case de modă care produc măști. Acesta este exemplul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl urmeze. Contribuind fiecare cu puținul care ne stă în putință, putem cu adevărat să ne ajutăm reciproc foarte mult.
Iar rolul nostru ca instituții, factori de decizie și conducători ai Europei este acela de a da dovadă de aceeași încredere, de aceeași unitate și de același leadership. Cu toții avem această responsabilitate. Niciunul dintre noi nu poate face acest lucru singur și, cu siguranță, niciun stat membru nu poate face față acestei crize pe cont propriu. Deoarece în această criză și, la un nivel mai general, în Uniunea noastră, doar ajutându-ne reciproc ne putem ajuta pe noi înșine.
Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni are și o parte dureroasă. Când Europa trebuia cu adevărat să fie acolo pentru toți, prea mulți au avut inițial grijă de ei înșiși. Când Europa a avut cu adevărat nevoie să acționeze în spiritul dictonului „toți pentru unul”, prea mulți au dat inițial răspunsul „numai pentru mine”. Și atunci când Europa a avut cu adevărat nevoie să demonstreze că aceasta nu este o „Uniune doar pentru vremuri bune”, prea mulți au refuzat inițial să îi primească și pe alții sub umbrela lor. Dar nu a trecut mult timp până când unii au simțit consecințele propriilor acțiuni necoordonate. Acesta este motivul pentru care, în ultimele săptămâni, am luat măsuri excepționale și extraordinare pentru a coordona și a permite acțiunile necesare.
De atunci, situația se îmbunătățește, iar statele membre încep să se ajute unele pe altele pentru a se ajuta pe ele însele. Acum, Europa se implică cu adevărat. Dar cetățenii Europei așteaptă să vadă ce se va întâmpla în continuare. Și știm cu toții ce este în joc. Ceea ce facem acum contează – atât astăzi, cât și în viitor. […]
Discurs complet pe pagina Reprezentanței Comisiei Europene în România. Imagine și informație preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.