Știri

Dr. Südhof: „Înțelegem poate 1 sau 2% din ce se întâmplă în creier”

„Creierul este incredibil de dificil de înțeles. Înțelegem poate 1 sau 2% din ce se întâmplă”, a spus Dr. Thomas Südhof, laureat al Premiului Nobel pentru medicină, la Parlamentul European, pe 18 noiembrie. Acesta a fost invitat la o conferință a organului Evaluarea opțiunilor științifice și tehnologice (STOA) și ne-a acordat un interviu.

De ce vă interesează creierul?

Când mi-am lansat laboratorul acum 30 de ani, căutam un nou proiect în domeniul științific care să îmi permită să fac ceva cu totul diferit. Am decis să lucrez asupra creierului deoarece acesta este incredibil de dificil de înțeles. Înțelegem poate 1 sau 2% din ce se întâmplă în acesta.

Cum poate ajuta cercetarea legată de chimia creierului la abordarea bolilor precum Alzheimer, schizofrenia sau autismul?

O grămadă de bani a fost irosită pe teste clinice care au eșuat, deoarece nu înțelegem boli precum Alzheimer sau autismul. Dacă nu înțelegi boala, nu ai cum să o tratezi. Fiecare încercare de tratament se bazează pe o presupunere, iar aceste presupuneri sunt foarte scumpe.

S-a schimbat felul în care este finanțată cercetarea?

S-au schimbat multe și multe din aceste schimbări sunt spre rău. Multe fonduri vor fi direcționate unde nu trebuie și vor fi irosite dacă finanțarea științei nu este dedicată oamenilor de știință în funcție de merite și evaluarea realistă a lucrurilor ce pot fi făcute. Mulți promit mai mult decât pot face pentru a primi banii.

Ce rol ar trebui să aibă Uniunea Europeană în stimularea cercetării?

Uniunea Europeană are un rol uriaș, deoarece reprezintă unul din cei mai importanți finanțatori ai cercetării europene. Fondurile UE au un rol major în determinarea tipului de știință care va avansa.

REF. : 20141119STO79617

 

Articole similare

Butonul înapoi la început