Drepturile omului și supravegherea digitală: poate asigura UE folosirea democratică a tehnologiei?
„Tehnologiile de supraveghere sunt din ce în ce mai numeroase în lume și pot cădea cu ușurință pe mâini răuvoitoare, afectând drepturile omului și interesele noastre strategice”, a spus Marietje Schaake (ALDE, Olanda), care redactează un raport despre impactul supravegherii digitale asupra drepturilor omului în țările terțe. Tema a fost subiectul unei audieri la comisia pentru comerț internațional și subcomisia pentru drepturile omului pe 21 ianuarie.
Tehnologia este benefică pentru educație, presă, cunoaștere, însă UE trebuie să recunoască pericolele le adresa drepturilor omului în absența unor politici inteligente, a spus raportoarea.
„În trecut am primit lecții valoroase, precum felul în care tehnologiile de supraveghere au afectat interesele oamenilor în Primăvara Arabă sau scandalul NSA”, a adăugat dumneaei.
Faceți clic aici pentru mai multe știri de la Parlamentul European.
Prima parte a audierii s-a concentrat pe problema controlării exportului de tehnologie europeană în țările terțe, unde ar putea fi folosite împotriva mișcărilor de protest și opoziției. A doua parte s-a concentrat asupra impactului tehnologiei asupra drepturilor omului în țările terțe.
În urma atacurilor de la Charlie Hebdo, opinia publică dorește mai multă securitate. Statele au obligația de a-și proteja cetățenii, dar se pierde capacitatea de a monitoriza procedurile, a explicat Frank La Rue, fost raportor ONU. Cu toate acestea, „supravegherea în masă este inerent un abuz al vieții private”, a adăugat dumnealui.
Audierea a fost prezidată de Elena Valenciano, președinta subcomisiei pentru drepturile omului, și Bernd Lange, președintele comisiei pentru comerț internațional.
Sursa informatiei: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20150120STO11203/html/Drepturile-omului-%C8%99i-supravegherea-digital%C4%83